Тереза Мей Великобритания Обединено кралство тероризъм

Тереза Мей: Достатъчно! Не можем да продължаваме повече така!

Обединеното кралство не може да продължава повече така и „е време да кажем, че е достатъчно“.

Това заяви премиерът на Великобритания Тезера Мей по време на заседанието на правителствената комисия по сигурност „Кобра“, цитирана от BBC.

Седем души бяха убити и 48 други бяха ранени при терористична атака в Лондон.

Мей обяви, че стратегията на Великобритания за борба с тероризма ще бъде преразгледана.

„Нещата трябва да се променят по четири важни начина. На първо място нападателите са свързани помежду си от Ислямисткия екстремизъм. Това е идеология, която твърди, че нашите ценности са несъвместими с исляма. Победата над него е най-голямото предизвикателство на нашето време. Няма да се победи чрез поддържането на антитерористична операция, а чрез убеждаването на хората, че нашите ценности са по-добри“, заяви министър-председателят.
„На второ място не трябва да даваме на терористите безопасно място. Именно такова предполага и интернет. На трето място трябва да се предприеме действие и у дома. Има твърде много толеранс към екстремизма в нашата страна, което ще изисква някои засрамващи и трудни разговори“, добави тя. „На четвърто място трябва да прегледаме нашата антитерористична стратегия. Законът за антитероризма трябва да се реформира и да има по-дълги присъди за някои провинения“, заключи Тереза Мей.

Последните три терористични атаки не са свързани, но страната е изправена пред нова заплаха, заяви британският премиер.

Министър-председателят каза още, че от 22 март Великобритания е предотвратила пет атаки.

„Разузнавателните служби и полицията предотвратиха пет възможни инциденти след нападението в Уестминстър през март“, каза тя.

Мей съобщи също, че предизборната кампания ще бъде възобновена в понеделник, а изборите ще се проведат както е предвидено на 8 юни – четвъртък.

 

- реклама -