Българска федерация по тенис, позиция, фалшива новина, ATP Cup

Тенис федерацията реагира на „долен фейк нюз“ за турнира ATP Cup

Страстите във Фейсбук се разгорещиха след пост, по повод приключилото участие на България на турнира по тенис за мъже ATP Сup. Авторът е анонимен, но това не попречи, много хора да бъдат подмамени и да се доверят сляпо на текста.

Ето част от него:

“Единственият начин дадена нация да бъде включена е чрез покана от организаторите. Е, България получи такава покана. България участва. Но именно тук между тези две изречения се крият факти, непознати за широката общественост.

След като получава поканата, родната федерация по тенис я отказва. Можете ли да познаете защо? Защото отказва да финансира престоя на отбора ни. Преценява, че няма нужда да бъдат харчени пари за подобни турнири. Как тогава играхме?”

По време на турнира с нашия отбор беше и Кристиан Гро, личен треньор на Григор, който редовно даваше съвети на играчите.

Григор Димитров, ATP Cup

Ето още от поста на анонимния автор по въпроса, публикувано в фейсбук група:

“След като разбира, че федерацията отказва финансиране първата ни ракета взима нещата в свои ръце. Със свои средства осигурява престоя на отбора ни в Австралия, така че нищо да не им липсва. Похвално, но защо Гро е треньор на отбора ни? Ами, федерацията отказва да пусне и български специалист, въпреки че той също ще е на разноски на Димитров. Гришо изрично заявява пред отбора, че това не желае да се разчува, за да не се измести фокусът от победите и добрата игра. Обяснява им, че го прави, за да може да се докоснат до най-големите в тениса и да добият безценен опит. Младите лъвчета обаче с половин уста разкриха ситуацията, впечатлени от великодушието на капитана и старанието му нищо да не им липсва.

Българската федерация по тенис не разкри нищо по темата. Успехите ни в Австралия бяха и нейни успехи. Гришо пък отново се радваше на родната любов единствено след победите. А накрая, след като беше оплют, тихо се оттегли без да каже нито дума …”

Реакцията на Стефан Цветков, председател на Българската федерация по тенис, не закъсня.

„Много долен платен fake news за „отказаната“ покана от БФТ за АTP Cup. Гледам, че много приятели даже са се хванали. Потресен съм и разочарован, защото се разбра откъде идва и защото фокуса трябва да е върху това как да помогнем на следващото поколение в тези тежки условия. Явно целят малкото хора, които помагат и работят за оцеляването на БФТ и тениса да се откажат“. “, написа Цветков също във фейсбук.

По-късно през деня и на страницата на БФТ беше публикувана и официалната позиция.

Според нея Във връзка с разпространяваща се грозна фалшива новина във фейсбук за участието на българския отбор на ATP Cup Българската федерация по тенис изказва крайното си възмущение, че авторите на този fake news уронват престижа на българския тенис.

Крайно разочароващо е и лековерното споделяне на фалшивата новина, при положение, че всички факти са напълно достъпни и лесни за проверяване, което веднага изобличава откровените лъжи.  Пълният текст на позицията на БФТ, както и регламентът на турнира ATP Cup можете да видите тук:

- реклама -