облачно, дъжд, време, прогноза

Температурите падат – иде дъжд (Вижте кога)

В следващите дни ще отбележим високи температури, с максимуми между 28 и 33 градуса. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

В прогнозата за тази седмица се наблюдава една нестабилност в атмосферата, особено в Западна България. Тази нестабилност ще води до следобедни валежи в западната половина на България до петък. След петък на повече места в следобедните часове ще има валежи. Валежите ще бъдат с типично летен характер, във втората половина на деня, заяви проф. Рачев.

Очаква се една бавно понижение на температурите, а от петък започва и едно по-съществено понижение на температурите, като те ще останат в типичните летни граници. За Западна България и високите котловинни полета в събота и в неделя максималните температури ще бъдат между 20 и 24 градуса. Ще ни се стори хладно на тези 30 градуса, които отбелязваме от няколко дни, посочи климатологът.

Той прогнозира, че по нашето Черноморие температурите няма да се понижат съществено, а ще останат достатъчно високи, със слаби превалявания.

В планините ще има валежи, нараства и вероятността за гръмотевични бури, заяви проф. Георги Рачев.

По думите му т.нар. климатични горещници са на 28,29 и 30 юли. Според народните вярвания колкото по-топло и по-сухо е през горещниците, толкова по-студено ще бъде през зимата, отбеляза проф. Рачев.

- реклама -