Теменужка Петкова глоба БЕХ Булгартрансгаз национална сигурност газов хъб Сърбия

Теменужка Петкова за глобата на БЕХ: Не можем да правим компромиси с националната и енергийна сигурност на страната (ВИДЕО)

От 2015 г. се водят активни преговори с ЕК и многократни разговори по посока постигане на споразумение. Ние смятаме, че са налице всички мотиви да постигнем споразумение, но, за съжаление, не успяхме.

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод наложената от ЕК глоба на БЕХ от 77 милиона евро.

Дадохме поредица от предложения за редица ангажименти, но и те не бяха възприети от страна на ЕК.

Основната причина бе свързана с желанието на ЕК, че, за да бъде постигнато това, операторът Булгартрансгаз трябва да има чужд оператор, за да се спази условието за конкуренция.

Но това за България е червена линия, която не можем да прекрачим. Вие знаете каква инфраструктура притежава Булгартрансгаз и че това е свързано с нашата национална сигурност. Приватизация на българския газов оператор за нас е неприемливо, тъй като това е стратегическа инфраструктура, това е нашата енергийна и национална сигурност, коментира Петкова.

Затова ЕК наложи на БЕХ и Булгартрансгаз глоба за 77 милиона лева, посочи Петкова.

Очакваме официално да ни бъде връчено решението и от дата на получаване ние ще имаме срок да решим какво ще правим., каза Петкова, като подчерта, че в рамките на три месеца ще бъде защитен българския интерес.

Затова имаме срок, в който ще обжалваме, в рамките на три месеца е срокът за плащане на глобата. Тези месеци са достатъчни да вземем мерки, за да защитим интересите на БЕХ и Булгартранс, категорична бе тя.

За политическата отговорност единственото лице съм аз. Ако някой смята, че трябва да понеса политическа отговорност, съм готова, отсече министърът на енергетиката.

Имаме възможността да извършим необходимите плащания по глобата на ЕК в срок.

Това каза Петьо Иванов, изпълнителен директор на БЕХ.

„ЕК съществено е смалила периода, в който тя счита, че има извършено нарушение. Първоначално предлаганият вариант беше около 8 години и половина, сега сме за 4 години и половина“, каза още Иванов. По отношение на необходимите средства за глобата, Иванов заяви, че БЕХ е емитент по две текущи облигации.

„Имайте предвид, че когато сме си подготвяли конспекта за публикациите от 2018 г. този риск е бил калкулиран. Бил е споделен на рейтинговите агенции и е оценен от съответните облигационери, които са записали участие в нашата емисия“, допълни още Иванов. Той обясни, че наложената санкция е по-малка от тази, която са разчели чисто финансово като бюджет. На въпрос каква е сумата, загубена от БЕХ в КТБ, той допълни, че тя е около 140 млн. лв.

 

- реклама -