Теменужка Петкова: Всички топломери трябва да бъдат дистанционни до 2027 г.

Всички топломери у нас трябва да бъдат подновени с такива, позволяващи дистанционно отчитане на парното, до 2027 г. Това потвърди енергийният министър Теменужка Петкова в интервю за предаването „Офанзива“ по Канал 3.

Подписали сме директива, според която до 2027 г. всички топломери да позволяват дистанционно отчитане, каза министърът, като подчерта, че първоначално планът на Европа е бил подобна мярка да бъде със срок до 2023 г., но по настояване на българската страна е договорено удължаването.

Новото формиране на цената на природния газ стана особен обект на дискусии в последните седмици, след като от КЕВР първоначално публикуваха погрешна информация, че цената на парното ще скочи с 22%.

Министър Петкова каза, че грешката е плод на съпоставянето на два несъпоставими елемента от формулата за изчисление на цената.

Промяната, която следва от тук насетне, е във формулата, в която ще бъде взет предвид и пазарният фактор в изчислението на цените. Именно там се корени успехът в преговорите между „Газпром“ и „Булгаргаз“ за безпрецедентното понижаване доставните цени на природния газ, обясни министърът.

Тя обясни още, че България не може да си позволи да спре работата на ТЕЦ-овете и АЕЦ „Козлодуй“, защото на този етап те осигуряват около 6 000 MW гарантирана мощност. Амбициите на правителството са продължи с експлоатацията им поне до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.

- реклама -