АЕЦ Белене

Теменужка Петкова: Временно прекратявам концесията на мина „Оброчище“

Със заповед на енергийния министър Теменужка Петкова се прекратява концесията за мина „Оброчище“ поради установено нарушение.

Това съобщават от министерството на енергетиката.

Заради неизплащане на концесионното възнаграждение се спира действието на договора за предоставяне на концесия за манганови руди чрез добив от находище „Оброчище – Северозападен участък“.

През месец октомври Министерството на енергетиката е изпратило писмо до концесионера – „Евроманган“ АД за доброволно изпълнение на задължението. Въпреки това, към 30-ти май 2017 г. неизплатените концесионни такси са в размер на близо 205 хил. лв. Определя се 14 дневен срок за изплащане за задължението. Министър Петкова подчертава, че мината се наблюдава стриктно и независимо, че договорът се прекратява временно, концесионерът има задължение да осигурява безопасни условия на труд на служителите си и да обезопасява рудника.

На място в мина Оброчище е зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, който ще връчи заповедта за прекратяване на концесията на представители на фирмата концесионер.

Миньорите в мангановия рудник „Оброчище“ обявиха гладна стачка в петък.

Трийсет минни работници остават под земята заради неизплатени заплати и ваучери за храна за април. Вчера премиерът Борисов се ангажира лично да бъде анализиран юридически концесионния договор от работна група на Министерството на енергетиката. Днес при миньорите отива и омбудсманът Мая Манолова.

- реклама -