Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Теменужка Петкова: В енергетиката не се извършва нищо, което е в противоречие със закона

В енергетиката не се извършва нищо, което е в противоречие със закона, както се опитва да се внуши.

Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по време на дебата по време на дебата по мораториум на някои решения на Министерския съвет в оставка.

„Първо, никой не казва каква е истината с така наречените назначения в държавните дружества. Защо никой не си призна и не каза как стоят нещата в действителност. Иначе не бих си позволила да отнемам от ценното време на парламента. Истината е следната българските граждани трябва да я знаят. Не се извършва нищо, което е в противоречие със закона, както вие се опитвате да внушите. В момента се прилага един Закон за публичните предприятия, който вие, уважаеми колеги от БСП, не сте гласували „против“. Ето я стенограмата от 3 юли 2019 г., когато народни представители на БСП подкрепят този закон и казват, че от две години се борят този закон да влезе в парламента и веднъж завинаги да се спрат назначенията в държавните дружества. Ще ви оставя стенограмата, можете да си я припомните. Въпросът е кога сме искрени – на 3 юли 2019 г. или днес. Хората трябва да знаят отговора на този въпрос“, каза Теменужка Петкова.

Снимка: БГНЕС

По думите й Законът за публичните предприятия е едно от условията България да стане член на Еврозоната и Банковия съюз.

„На какво налагате мораториум с това предложение? На проекта на закот от ОИСР, който е приет от българския парламент и който за първи път въвежда конкурсното начало в назначенията на държавните дружества“, каза още Петкова.

Тя заяви, че конкурсът на БЕХ е проведен по всички законови изисквания и в нея участват 19 кандидати, а изборът е приключил на 31 март 2021 г.

„Процедурата в Агенцията за публичните предприятия приключи на 15 април и същия ден министерството е уведомено“, каза Теменужка Петкова. Според нея, ако одобрените кандидати са калинки, не знае какво могат от БСП да предложат.

„Приготвила съм една папка с решения на Министерски съвет от няколко правителства. Тук са решенията, които Министерски съвет е взимал броени дни и часове преди да сдаде властта на следващото правителство. Ще ви ги оставя да си ги припомните. Тук се дават концесии за 35 години. Уважаеми дами и господа, народни представители, благодаря за този дебат. Мисля, че българските граждани получиха достатъчно яснота. Не забравяйте, че в този парламент всички вие и ние сме изпратени с една единствен задача да служим на българския народ и да спазваме законите“, посочи още Петкова.

- реклама -