Теменужка Петкова: Твърденията на ПП за концесията на Лукойл Нефтохим са поредните лъжи

Твърденията на ПП за концесията на Лукойл Нефтохим са поредните лъжи и опорки.

Аз не знам с какво право коментират подобни теми, след като сключиха онзи скандален меморандум с Gemcorp.

Това заяви бившият енергиен министър Теменужка Петкова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Правителството на Кирил Петков остави България в поредица от кризи и по-специално в енергетиката. Правителството трябваше да изпълни, това което предвижда законът за енергетиката, Министерство на енергетиката и Министерски съвет.

Тези хора трябваше да дойдат в НС и да запознаят народните представители с кризата, която се задава и да обявят публичен търг за доставката на природен газ по други маршрути“, обясни Петкова.

Във връзка с прекратяването на доставките на газ, Теменужка Петкова показа фактури, от които става ясно, че сме продължили да получаваме природен газ от Газпром, но през посредници с 30% по-скъпо.

„Служебният кабинет може да прецени дали може да се водят преговори с Газпром. Единственото нещо, към което призоваваме е да бъдат защитени интересите на България“, призова тя.

„Нашата визия е, че трябва да имаме 100% диверсфикация на източниците и доставките на природния газ от Газпром. Ние направихме всичко възможно интерконекторът с Гърция да бъде факт, оставаше само да се дострои връзката, но още не е готова“, каза тя.

„Към настоящият момент страната ни не е взела количества газ по договора ни с Газпром. Това няма как да стане за оставащите 4 месеца, за да се избегне арбитраж“, предупреди бившият енергиен министър. Тя допълни: „Когато ГЕРБ е носила отговорност за управление на страната енергийните доставки бяха гарантирани“.

„Имало е инструкция за следващите плащания към Булгаргаз, но е рубли. Ние не сме се възползвали. България трябва да спазва стриктно санкциите и да проучи какъв е опитът на другите европейски страни. В момента цялата отговорност за това е на президента. Надявам се да се подходи максимално отговорно“, каза още Петкова.

- реклама -