Теменужка Петкова енергетика арбитраж мини Бобов дол, мина Бабино американски газ доставки САЩ холандска фирма

Петкова: твърденията на АБВ са манипулативна информация, неистини и лъжи

„Бяха казани неща от АБВ, които категорично могат да бъдат определени като манипулативна информация, неистини и лъжи“.

Това заяви на пресконференция в отговор на пресконферецията на АБВ и Гергьорден, по-рано днес, министърът на енергетиката. Теменужка Петкова обяви, че усилията, които правителството полага за стабилизиране на сектор енергетика са наистина много сериозни и резултати вече са налице.

Теменужка Петкова

По време на посещението в Япония не са поемани абсолютно никакви ангажименти, свързани с обвързване на Българския енергиен холдинг или на компании по отношение на определени проекти.

„Колегите от АБВ поставиха въпроса, защо не е проведена обществена поръчка, когато се пристъпва към изпълнение и към сключване на договор с компанията „Тошиба“. Хубаво би било, когато някой говори такива неща преди това да се е запознал с нормативната уредба и националното законодателство, както и с Директивата за обществените поръчки в рамките на ЕС. Ако нашите колеги бяха направили това, сигурно нямаше да се стигне до подобни изказвания. Няма никакви обществени поръчки, тъй като нищо не е поемано като ангажимент, няма никакви сключени договори, така че не знам за какви обществени поръчки става дума“.

В меморандума за сътрудничество с Япония ясно е записано, че всичко онова, което се случва в рамките на това сътрудничество е правно необвързващо, заключи още енергийния ни министър. Тя съобщи още, че се е нътквала на драстични нарушения на законодателстовто по отношение на обществените поръчки при предишните управления.

- реклама -