Петкова, ЕРП, планирани дейности, сметки

Теменужка Петкова: Риск е налагането на мораториум върху плащането на сметките, удължават срока за покриване на задълженията

Всеки един от представителите на ЕРП-тата е мотивиран всяко едно от тях да работи изцяло в интерес на потребителите.

Първата мярка е свързана с осигуряване на непрекъсваемостта на електрическа енергията.

Всяко едно ЕРП преустановява всички планирани дейности, свързани с рехабилитация на мрежата, ще останат само случаите, свързани с неотложна необходимост.

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Всички планирани дейности на ЕРП-тата се преустановяват, повтори Петкова. Друга мярка е това, което предстои да проверят колегите във всички болници в страната. Трите ЕРП-та от днес започват проверка във всички болници, за да видят как функционират системите, собственост на болницата и дали могат да реагират адекватно ако има смущения в ел. енергията, отбеляза министърът.

ЕРП-тата на своите сайтове са посочили имейл адрес, телефон, така че всички потребители да се свържат най-бързо и да се избегне струпването на хора на едно място. ЕРП-тата също така пренастройват работата на центровете си за разплащания. Въвежда се и мярка по влизането в центровете. Ако има опашка пред подобни центрове, нека да знаят хората, че това се прави в името на тяхното здраве и живот. Моля за разбиране, призова Петкова.

Рисково предложение е налагането на мораториум върху плащането на сметките. Призовавам потребителите, гражданите да се отнасяме отговорно към ангажиментите и задълженията, които имаме.

Петкова заяви това по повод внесеното от БСП предложение за мораториум върху плащането на сметките за комунални услуги.

Подготвили сме пакети от мерки, за да се удължат сроковете за плащане на сметки, като се направи разсрочване. Десетдневният срок по разсрочено плащане ще бъде удвоен, ако се налага и още повече ще се увеличи. Ще се даде възможност на хората да платят сметките си при установяване на пълен комфорт за това, каза още Петкова.

За природния газ ще се разработи механизъм на всички клиенти на Булгаргаз да се възстановят сумите, които са надвзети. Днес до 17.30 изтича срокът за подаване на становища от всяка заинтересована страна.. Искаме в рамките на тази седмица да се предприемат действия така че този въпрос да бъде разрешен, добави още енергийният министър.

Няма да се извършва отчет на водомери от инкасаторите докато страната е в извънредно положение.

Това съобщи регионалният министър Петя Аврамова.

Потребителите ще трябва да направят самоотчет към ВиК операторите. В случай, че абонатите не се отчетат, ще бъдат начислени служебни данни на базата на предишен период.

Председателят на КЕВР Иван Иванов, заяви, че са предприети съвместни мерки с Министерството на енергетиката и отбеляза, че електроразпределителните дружества ще осигурят непрекъснато електрозахранване в цялата страна.

Това е важно не само за обучителния онлайн процес, който стартира днес МОН, но и заради факта, че много други фирми и организации са пуснали своите служители да работят от вкъщи.

КЕВР отчита относно договореното с трите ЕРП-та, че набелязаните мерки са в съответствие с техните лицензи и правилата на самите дружества.

Комисията в съответствие със своите правомощия ще упражни контрол на мерките, взети заради извънредното положение в страната.

- реклама -