Теменужка Петкова АЕЦ "Белене" изграждане Теменужка Петкова, Газпром, газ, цена, преговори, правителство

Теменужка Петкова: Преговорите с „Газпром“ за цената на природния газ се водят от правителството

Преговорите с „Газпром“ за цената на природния газ се водят от страна на правителството.

Това заяви в министерския съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Още през август миналата година сме депозирали писмо до колегите от „Газпром“ и преговорите са в ход, категорична беше министър Петкова.

Тя напомни, че цената на природния газ, съгласно споразумението, което „Газпром“ подписа с ЕК по повод антимонополното дело, водено от Комисията срещу компанията, се определя на база преговори между съответните компании.

Теменужка Петкова поясни още, че българското правителство работи по енергийните проекти на страната и то е компетентно да вземе съответните решения. Тя допълни, че тези проекти се развиват от няколко години при стриктно спазване на всички европейски изисквания. Сред посочените от министъра проекти бяха „Балкански поток“, АЕЦ „Белене“, интерконекторът Гърция – България.

Изявлението на министър Петкова идва в отговор на изявлението на президента Румен Радев от вчера, в което той заяви : „Надявам се с политическа воля от двете страни да бъдат постигнати взаимноизгодни цени и условия в доставките на природен газ от Русия за България“.  Президентът също така съобщи, че ще участва в тържествата по случай Деня на победата.

- реклама -