Газова конференция

Теменужка Петкова: Предложението на КЕВР за цената тока ще бъде реалистично

Ценовото решение, с което КЕВР ще излезе от 1 юли ще бъде реалистично и такова, каквото трябва да отразява реалното състояние на енергийния сектор в страната. Това заяви министърът на енергетиката. За първи път от много години насам КЕВР има ръководство, което е обективно, компетентно, коментира още Теменужка Петкова.

Тя посочи, че за да се постигнат тези добри резултати на НЕК и като цяло на електроенергийната система, това до голяма степен се дължи до на решенията, които КЕВР е постановила от 1 август 2015 г.

„Това решение направи възможно реформите, които ние предприехме и законодателните промени. Направи възможно това НЕК за първи път от много години насам да има положителен финансов резултата от своята регулаторна дейност. Така че аз вярвам в регулатора и съм сигурна, че ценовото решение ще бъде такова, каквото ще бъде най-добро за енергийната ни система“

„Булгартрансгаз“ е получила  средства от ЕС за изготвяне на предпроектното проучване във връзка с изграждането на газовата връзка с Турция, съобщи още Петкова. То вече е факт и е изпратено турската страна.

България следва своята политика в тази област. За управляващите приоритет е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, категорична беше тя.


Най-напредналата е междусистемната връзка с Румъния. Имало е няколко неуспешни опита да се довърши най-сложния участък под река Дунав, който е само два километра, но се е оказал препъни камък до този момент.  За това е наета австрийската компания  Хабау. Компанията е избрана и от румънска страна за реализацията на резервния газопровод, така че и от двете страни ще е тази компания и ще изпълни на практика целия проект в най-сложната му част.

- реклама -