ток

Теменужка Петкова: От 2020 г. постепенно ще се върви към пълно либерализиране на пазара за електроенергия

„Очаква се през следващия регулаторен период, от 2020 година постепенно да се върви към пълно либерализиране на пазара за електроенергия.“ Това заяви Велико Търново министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя припомни, че през миналата година на свободния пазар са излезли всички производители на електрическа енергия, а това е една от първите стъпки за пълната либерализация на електроенергийния пазар в България.

„В цената на електрическата енергия, която сега е регулирана, постепенно ще влиза една малка част от пазарната цена, а не както е сега – КЕВР да регулира изцяло цената за битовите потребители, както и за малкия бизнес, присъединен към електрическите мрежи с ниско напрежение“, уточни Петкова.

По думите й това няма да доведе до поскъпване на цените на електроенергията. Целта на пълната либерализация е всеки един потребител да има възможност да избира своя доставчик на електричество, да има конкуренция. Това трябва да доведе до по-добри условия и по-добри цени“, посочи енергийният министър.

Теменужка Петкова участва в тържествата, посветени на 111 години от провъзгласяването на Независимостта на България във Велико Търново.

- реклама -