Теменужка Петкова обясни как топлофикациите ще връщат надвзетото от клиентите си

„В момента „Булгаргаз“ подписва 199 споразумения с клиентите си за връщане на 210 млн. лв. надвзети пари заради предоговорената с „Газпром“ по-ниска цена на природния газ“. Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Петкова обясни, че на домакинствата пари няма са връщат, а надвзетите суми ще се приспадат от сметките.

Реални пари ще получат само онези абонати, които вече не са клиенти на топлофикационните дружества.

„Правен е анализ за плащане в кеш, но е станало ясно, че това ще отнеме много време и ресурс, и ще затрудни и клиентите, и топлофикациите“, каза Петкова. Намалението в брой ще получат само онези, които вече не са клиенти на топлофикациите. За да стане това, те трябва да подадат съответно заявление и банкова сметка.

Ако плащаме своите сметки на реален ежемесечен отчет – в първата фактура от топлофикациите ще бъде показан размерът на намалението.

За тези, които плащат на годишна база – това ще се случи с изравнителните сметки. Във фактурите ще стане ясно за какъв период от време се отнася намалението, каква е старата и новата цена и реалното намаление за всеки клиент.

Няма причина за притеснение, че цената на топлинната енергия ще се качи с 22%.

„Това беше чисто един комуникационен проблем, колегите не успяха да комуникират бързо и адекватно това, което са направили като изчисление и да обяснят методиката, на база на която е определена прогнозната цена на топлинната енергия за този период. Беше въпрос на грешна комуникация“, подчерта Петкова.

„Няма основание българските граждани да се притесняват за това, че ще има покачване на цените на топлинната енергия с 22 %. КЕВР много ясно заяви, че за следващия регулаторен период намалението ще е с 14%“, каза тя.

Петкова уточни още, че мандатът на КЕВР е изтекъл на 2 април и е в правомощията на НС да продължи и стартира процедурата за избор на нов състав на Комисията.

„Колегите от парламента работят в тази посока и както предвижда законът, ще бъде определен нов състав. Това са правомощия на НС и изборът и номинациите се случват там“, каза тя.

Петкова цитира председателя на енергийната комисия в НС Валентин Николов, според когото промяната в КЕВР ще се извърши през юли.

- реклама -