Теменужка Петкова

Теменужка Петкова: Няма увеличение на енергийната ни зависимост от Русия

След разговорите между премиера Бойко Борисов и премиера Дмитрий Медведев по никакъв начин не можем да говорим за увеличаване на зависимостта от Русия, подчерта пред Нова тв министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Нашият национален интерес и нашата политика в областта на енергетиката са много ясно дефинирани и те са свързани с това да осигурим сигурността на доставките на енергийни ресурси и да създадем такива условия за диверсификация на източниците и маршрути за доставка на природен газ, тъй като това на практика означава и енергийна сигурност и конкуренция и конкурентоспособна икономика“, посочи Петкова.

Министърът коментира и изграждането на АЕЦ „Белене” и неговата рентабилност към момента.

„Сега е лесно да се говори каква е била стойността на проекта през 2006 г. Тя е 3 млрд. 997 млн. евро, но в тях не е включена ескалацията. В рамките на разговорите, които са водени от 2006 до 2008 г., не е финализиран договорът за изграждането на централата и не са определени неговите параметри в това число и параметрите, свързани с финансите”, поясни Петкова.

По думите ѝ технологията за изграждане на реактора е най-съвременната и най-сигурната.

„Към настоящия момент притежаваме оборудване, което е платено, площадка, която е лицензирана, притежаваме и огромна част от документите, свързани с лицензирането на този проект, така че са налице всички предпоставки да бъде направен опит този проект да бъде реализиран на пазарен принцип… Тази площадка е изградена за ядрена централа. Тя притежава цялата необходима инфраструктура”, обясни тя.

Ситуацията днес е много по-различна от тази, която беше през 2012 г., когато беше взето решение за спиране на проекта. Тогава беше налице и тази финансово-икономическа криза, която не даде възможност за намиране на най-добрия финансов модел за реализация на проекта, подчерта енергийният министър.

Петкова допълни, че към настоящия момент е налице сериозен инвеститорски интерес към реализацията на проекта. Той е от страна на китайската компания CNNC, която е най-голямата държавна ядрена корпорация в Китай.

Заявен е интерес и от страна на „Фраматом”, от страна на Корейската хидро-атомна корпорация, „Дженерал електрик” и „Росатом”.

- реклама -