Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Теменужка Петкова: Няма от какво да се притесняваме, но нашествието в „Булгартрансгаз“ е много лош знак

Нашествието в „Булгартрансгаз“ е много лош знак. Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова в ефира на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ във връзка с „нахлуването“ на Мая Манолова в „Булгартрангаз“.

„Ние нямаме никакви притеснения по тази така наречена проверка. Нека да проверяват, добре дошли са. Една огромна част от информацията, която те искат, е публична. Тя се намира на сайта на Агенцията за обществени поръчки и на сайта на „Булгартрансгаз“. Ние не отказваме и ще предоставим цялата необходима информация. Ще я предоставим по начин, който от една страна не застрашава служителите, които работят в „Булгартрангаз“. Те носят отговорност за тази документация. Те също са много притеснени“, допълни министър Петкова.

Тя обясни, че събитията са се развили на територията на газовия оператор, който е част от стратегическата енергийна инфраструктура на страната.

„Там режимът за влизане е доста по-специфичен и различен. Така или иначе г-жа Манолова беше нахлула там под претекста, че не й се предоставят документите, които тази Временна комисия, която тя оглавява е поискала. Нещо, което разбира се, категорично не отговаря на истината. Няма такъв отказ да й се предоставят документи. Всичко, което тя иска, ще й бъде предоставено, но има ред, по който тези документи могат да бъдат предоставени“, заяви още Теменужка Петкова.

Манолова
сн. БГНЕС

Манолова няма да подаде исканата от ГЕРБ оставка

Министърът в остаква определи като притеснителен начина, по който Мая Манолова държи да й бъдат предоставени 800 хил. страници документи. „Тя държи да са само на електронен носител. Има ред, по който такива документи, съответно се предоставят. Те се предоставят, за да имат легален характер с официално писмо от дружеството, заверени вярно с оригинала. Другото притеснително е, че след като тези докумети ще бъдат на електронен носител, за каква цел ще се използват. Чухме, че към тази комисия, се възнамерява да бъдат привлечени външни експерти. Кои са тези външни експерти? Могат ли те да боравят с такава информация?“, попита още министър Теменужка Петкова.

- реклама -