Теменужка Петкова АЕЦ "Козлодуй", Шести блок, енергийна система

Теменужка Петкова: Никой не може да ни обвинява, че бюджетът е разоряващ

„Никой не  може да ни обвинява, че бюджетът е разоряващ. В момента харчим това, което е спестено през годините. Няма лош момент в бюджета. Увеличени са средствата за здравеопазване. Над 1.5 милиарда ще отидат като мерки за подпомагане на домакинствата. Държавата в такива моменти трябва да бъде до своите граждани“. Това заяви в „Офанзива с Любо Огнянов“ по Канал 3 енергийният министър Теменужка Петкова. Тя изтъкна, че години наред България спазва много стриктно финансовата дисциплина.

Целта на плана за възстановяване и устойчивост е да способства социално-икономическото възстановяване на държавата. Той трябва да гарантира растеж в дългосрочен аспект. Ще тръгнем и в посока преход към нисковъглеродна икономика, обясни ползите от плана за възстановяване и устойчивост министър Петкова.

Той ще бъде финансиран с предвидените за България 12 млрд. лева до 2026 година.

В стълба „Зелена България ще бъдат ползвани над 4 милиарда лева. 500 милиона лева са за Електроенергийния системен оператор. Те са за модернизация на дейността на ЕСО и за електроенергийната система на страната. Този проект ще бъде изпълнен до 2026 и вклюва девет подпроекта. Сред тях е изграждане на нова система за киберсигурност на енергийната система.

„Енергийната ефективност е първа крачка за декарбонизация на икономиката. Това е един от способите за преодоляване на енергийната бедност. Това, което правителството прави е насочено изцяло на това всички български граждани да могат да се възползват, а разходването на ресурса ще подлежи на контрол от ЕК“, каза Петкова.

- реклама -