Петкова ЧЕЗ оставка сделка

Теменужка Петкова: Ние не продаваме нищо, продава Чешката държава

Българското правителство няма никаква роля в тази сделка.

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По силата на приватизационните договори от началото на 2000-та година българската държава няма участие в ЕРП-та. В този смисъл държавата не продава нищо, продава Чешката държава.

В стратегията за енергетиката пише, че държавата не е добър стопанин и ако продължава да бъде собственик на електроразпределителните компании, няма да се привлича финансиране, а ще се повиши качеството на услугите, ако се приватизират предприятията. През далечната 2004 г. ПП ГЕРБ не е съществувала, когато е написана стратегията, обяви тя, обръщайки се към обвиненията на БСП.

Българското правителство няма как да има никаква намеса по тази сделка. Правителството се поставя в ситуация на извиване на ръце, за блокираща квота и това звучи страшно за хората, които гледат отстрани, заяви министърът на енергетиката в оставка.

Тя обясни, че през 2004 г. приоритет е била приватизацията на тези сделки, а сега е точно обратното.

Напрежението, което ескалира добива застрашителни размери. Затова премиерът Борисов предприе тези стъпки, и наложи промяната в позицията на правителството.

Така стоят нещата.

Когато ескалира това напрежение, вие си подадохте оставката, контрира Жельо Бойчев от БСП. Не мога да приема , че моето правителство и институциите които управляват тази страна не знаят какво става.

Аз съм почтен човек, заяви Петкова. През целия си живот съм следила да не се накърняват интересите на държавата. Аз реших да постъпя честно и да заявя, че познавам купувачите на ЧЕЗ. Аз си представям какъв щеше да бъде упрека към мен и правителството ако не бях постъпила по този начин.

- реклама -