ЧЕЗ Петкова Турски поток газов хъб Балкан АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова: Налице са редица комбинации и варианти, според които проектът „АЕЦ Белене” е жизнеспособен

Налице са редица комбинации и варианти, според които проектът „АЕЦ Белене” е жизнеспособен.

Това заяви министърът на енергетика Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол.

Петкова отговори на въпрос за доклад относно възможността за реализация на активите на АЕЦ „Белене“, изготвен от БАН.

Тя поясни, че това, което БАН имаше като задача и е анализирала в своя доклад, е да се даде отговор на много важен въпрос дали има потребност от нова базова мощност не само в България, а в целия регион. БАН, на база на анализа, категорично заявява, че след 2030-35 година, в целия регион, ще има дефицит на мощност, които ще бъдат минимум 2 хил. мегавата.

Съществуват няколко хипотези относно проекта, заяви Петкова.

Първата е да не се прави нищо.

БАН разглеждал и такъв вариант, но го определял като най-лошия сценарий, тъй като той щял донесе само вреди и ще трупа нови разходи, свързани с площадката и оборудването.

Вторият вариант е свързан с възможността това оборудване да бъде продадено, но тук също са налице рискове.

„Продажбата на оборудването не би могла да покрие натрупаните до момента разходи. Разгледан е сценарий, при който се търси 100% чуждестранен инвеститор. Анализите, които БАН прави показват, че такъв вариант не би бил възможен и успешен, тъй като, за да има гаранции, държавата трябва да участва по някакъв начин”, заяви Петкова.

„БАН разиграва няколко варианта, свързани с инвестиционни разходи под 10,5 млрд. евро, лихва – под 4,5% и съотношение между дълг и собствен капитал 70:30, тогава са налице редица комбинации и варианти, според които проектът е жизнеспособен”, обясни още Теменужка Петкова.

Ако все пак ще се реализира проектът „Белене“, трябва да се направи сериозна дискусия в сферата на икономиката и ядрената енергетика, каза още тя.

Този проект не може да се реализира без участие на държавата заради ядрения риск. Не е изгоден вариант държавата да отделя пари от бюджета, за да реализира сама проекта. За това е нужен стратегически инвеститор. Такъв имаше, но до 2008 година не беше сключен договор с основни параметри по сделката, припомни Петкова. Трябва да се анализират всички грешки от миналото, заяви още тя и допълни, че държавата трябва да има участие, защото притежаваме площадка, оборудване и лицензии.
Според Петкова, а и такова било мнението на кабинета, дебатът трябва да бъде в НС и да бъде широко обсъждане. Така ще се чуят всички „за“ и „против“ и да вземем най-доброто решение за България, защото то ще ангажира поколения напред, каза Петкова.

- реклама -