Авария КНСБ НСТС тока съвет цени стоки

Теменужка Петкова: На енергийната борса има достатъчно ток за купуване

Няма причини да се говори, че на енергийната борса има недостиг на предлагания ток. Това заяви по БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

Ежедневно трите държавни компании АЕЦ „Козлодуй”, ТЕЦ „Марица Изток 2 и НЕК са задължени по закон да осигуряват по 690 мегавата на час. Така че енергия за купуване има, категорична е Петкова. Като доказателство министърът посочи, че през 2017 година е отчетен 2,6% ръст на произведената енергия спрямо 2016 година.

Министърът няма информация за затворени предприятия заради драстичния скок в цената на индустриалния ток.

На енергийната борса има три сегмента. На единия 90% процента от бизнеса купува ток на базата на двустранни договори, под 10% е сегментът „Ден напред” и много малко купуват енергия в рамките на деня.

Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране започват две спешни мерки за стабилизиране на цените на индустриалния ток, който се търгува на енергийната борса.

Проверки в ЧЕЗ, ЕВН, Енерго про.

Обект на проверка ще бъдат техническото състояние на съоръженията и електромерите. Целта е да се видят дали компаниите доставят реалната услуга, за която потребителите плащат. Ще се проверяват на случаен принцип електромерите както на битови, така и на бизнес потребители дали дават технически отклонения. МЕ и КЕВР ще проверят също лицензионната дейност на трите ЕРП-та.

По-късно днес енергийният министър Теменужка Петкова ще присъства на извънредна среща в КЕВР с ръководителите на трите ЕРП-та, шефовете на НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток“ 2, НЕК, енергийната борса. Ръководителите на дружествата ще обсъждат възможност да се доставят на борсата различни количества енергия във всички сегменти, не само в този „Ден напред“, заради който скочиха синдикатите, че цените се манипулират и заради това бяха регистрирани шокови изменения с 350% в рамките за ден през тази есен.

- реклама -