Теменужка Петкова, Цанков камък разходи

Теменужка Петкова: Гинка Върбакова е млад, интелигентен и почтен човек

Познавам Гинка Върбакава от 20 години – и нея и семейството ѝ. Тя е млад, интелигентен и почтен човек. Така министърът на енергетиката Теменужка Петкова описа пред bTV собственичката на „Инерком“, която купува ЧЕЗ.

Петкова обясни, че неин познат я е срещнал с Гинка Върбакова и съпруга ѝ и впоследствие този човек е станал кум на двойката. Върбакова е завършила лингвистика, а съпругът ѝ – ядрена енергетика, обясни енергийният министър.

Теменужка Петкова беше категорична, че няма общ бизнес с Върбакова. Тя уточни, че няма бизнес нюх, никога не се е занимавал с бизнес и цял живот е била държавен служител.

По повод подадената оставка Петкова коментира: „В късния следобед в петък, когато стана ясно, че „Инерком“ са в с сделката за ЧЕЗ, в момента, в който аз разбрах за тази информация, лично за себе си аз реших, че трябва да направя тази крачка… Ако има и най-малкото съмнение за даден проблем, той трябва да се тушира“.

„Аз разговарях с премиера. След като в петък видяхте какво се случи в парламента. Обсъдихме и той също смяташе, че това е най-добрият ход, най-доброто решение“, заяви Петкова. Това да остана на този пост беше решението на премиера и нашите коалиционни партньори, за което благодаря за доверието. Приемам оставането си като една голяма отговорност, добави тя.

По повод сделката между „Инерком“ и ЧЕЗ Теменужка Петкова заяви: „Това е малка фирма, създадена специално да участва в тази сделка. Това беше обяснено от финансовите експерти. Но зад нея стоят останалите фирми. Аз не мисля, че някои смятат, че именно г-жа Върбакова ще се занимава с тези дребни детайли. По същата схема беше продадено и другото електроразпределително дружество“. „Категорично българската държава не участва в тайна сделка“, подчерта Петкова по повод думите на Румен Овчаров, че има тайна сделка между българското правителство и ЧЕЗ.

Тя опроверга твърдението на Овчаров, че оборудването за АЕЦ „Белене” не е се съхранява както трябва и уточни, че начинът на съхранение е проверен и одобрен от Агенцията за ядрено регулиране. Тя определи думите на Овчаров като спекулации.

- реклама -