Теменужка Петкова: Електроенергийната система работи нормално

Електроенергийната система на страната е стабилна и работи в нормален режим, увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Пред депутатите в парламента министър Петкова даде отчет за пораженията върху енергийната инфраструктура след обилните валежи и наводнения, както и предприетите действия за отстраняването им.

„Към 8 часа днес без електрозахранване или със смущения в него са 26 населени и 4227 клиенти. Тези селища се намират във високопланински територии – Сливница, Своге, Костинброд и Драгоман“, посочи тя и увери, че е създадена необходимата организация авариите да бъдат отстранени още днес.

„От 10 до 13 януари са констатирани аварии по 4 електропровода на 110 киловолта и 2 електропровода на 400 киловолта. Авариите по 3 от електропроводите на 110 киловолта вече са отстранени, към момента се работи по подмяна на стълб на територията на община Чипровци. Отстраняване се аварията на 400 киловолта на подстанция Чирен. От 13 януари е авариен 400-киловолтовият електропровод Петрохан, 9 работни екипа отстраняват авариите“, посочи министър Петкова.

Тя подчерта, че на 11 януари падналите валежи на места са надхвърляли 75 литра на квадратен метър, но по време на високата вълна всички хидроагрегати във ВЕЦ-овете, както и стопанисваните от Националната електрическа кампания язовири и съоръжения работили в пълна изправност.

- реклама -