Теменужка Петкова: Един от най-големите провали на това правителство е в енергетиката

„Един от най-големите провали на това правителство е в енергетиката, провалиха се с гръм и трясък. Една от най-големите лъжи, която те сами опровергаха след броени часове,

е това, че правителството на ГЕРБ не е направило нищо за диверсификацията на източниците и маршрути за доставка на природен газ.

Още от първото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов започнаха всички процедури, свързани с диверсификацията. направихме така,

че България подмени всички компресори в компресорните станции с реверсивни, които направиха така, че България сега да може да внася газ от Турция, Гърция, Румъния. Как да няма диверсификация?“.

Този коментар направи пред БНР бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова, депутат от ГЕРБ.

Тя определи като лъжа и твърдението, че интерконекторната връзка с Гърция не е била построена 12 години и посочи, че договорът за нея е бил подписан през 2013 година:

„За да дойде азерският газ до България, трябваше да бъдат построени два други много сериозни инфраструктурни проекта – Трансанадолският и Трансадриатическият газопровод.

Първият стана готов през ноември 2019 г., а вторият – през декември 2020 г.

Строителството на Интерконектора Гърция-България започна от октомври 2019 година“.

Петкова изтъкна, че срокът за приключване на изграждането на интерконекторната връзка е бил 31 декември 2021 г. и обвини двете служебни правителства на Стефан Янев и кабинета на Кирил Петков, че не са направили нищо, за да бъде завършен този проект в срок.

Според бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова правителството в момента е разчистило пътя за посредниците при доставките на природен газ:

„Договорите имат посредник и този посредник се казва МЕТ, това е бившият работодател на настоящия директор на „Булгаргаз“. Проверили сме фактите.

„Управляващите трябваше да дойдат в парламента и да информират своя работодател за това какви преговори водят и какво се предлага.

Повярвайте ми, когато става въпрос за националния интерес, всички ще се обединим около това да постигнем най-доброто.

Тези хора взеха едно решение на тъмно и сега ще плащаме много по-висока цена заради техните решения и заради посредниците в доставките на природен газ, които те поставиха“,

коментира Петкова и попита защо управляващите не са резервирали капацитет за доставка, „след като от един месец са водили преговори с „Газпром“ и са виждали накъде отиват нещата“.

По думите ѝ резервиран капацитет за България има от частната компания МЕТ, а не от „Булгаргаз“.

В предаването „Неделя 150“ Теменужка Петкова заяви, че в пленарната зала ще се види как ГЕРБ ще гласува по предложението за военна помощ за Украйна, но подчерта, че партията им е с ясна евроатлантическа ориентация и няма колебания по този казус.

В Пътната карта за развитие на газопреносната мрежа, която България подписа с „Газпром“ през 2017 г., няма нищо, което да не защитава интересите на страната ни, заяви Петкова и добави:

„Другата голяма лъжа, която се разпространява за „Балкански поток“, е, че той е построен с парите на българските данъкоплатци.

Няма нито един лев, похарчен от парите на данъкоплатците. Проектът е реализиран със средства на „Булгартрансгаз“ и с привлечен ресурс.

Този проект носи стотици милиони лева приходи на година за България. През юли 2021 г. „Газпром Експорт“ преведе авансово 683 милиона по сметката на „Булгартрансгаз“.

- реклама -