Теменужка Петкова ЧЕЗ сделка финализиране

Теменужка Петкова: До края на седмицата преговорите за ЧЕЗ може да бъдат финализирани

Това каза пи в Народното събрание министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова  преди обсъждането на тема „Предстоящите промени в Закона за енергетиката- стъпка към пълна либерализация на електроенергийния пазар в България“

„Знаете, че Върбакова пое ангажимент да проведе разговор с продавача, тъй като сделката все още не е финализирана всичко е в ръцете на купувача. От страна на българската компания беше изразена воля да се даде възможност държавата да влезе в тази сделка, така че тя да има контролно участие на практика, но от тук нататък всичко зависи от самия продавач”, каза министърът в оставка. Тя подчерта, че е много рано да се говори за този процес.

Теменужка Петкова посочи, че от публично оповестената информация знае, че в средата на тази седмица ще започнат разговори с компанията и се надяват до края на тази седмица да бъдат финализирани.

Тя отново подчерта, че много по-важно е да се върнем малко назад във времето и да видим как се е стигнало до днешните събития.

„Още в далечната 2003 г., когато със специална стратегия на тогавашното правителството, със специална стратегия, която впоследствие е приета и от НС стратегията е насочена единствено и само към това как да се приватизират електроразпределителните предприятия, които към този момент са били 7. Така, че специална стратегия, основен приоритет в политиката на правителството е била имено приватизацията на електроразпределителните предприятия с основен аргумент, с основен мотив, че всъщност присъствайки в тези предприятия държавата на практика възпрепятства един вид възможността за привличане на финансиране”, посочи тя.

Петкова посъветва БСП да видят тази стратегия, защото в нея е записано, че държавата ще продаде 67% от този дял, а останалите 33% държавата се ангажира да ги продаде в много кратко време. „Още един много важен въпрос защо 33%, а не 34%”, попита тя, но сама не даде отговор.

- реклама -