ток цена КЕВР Иван Иванов

Теменужка Петкова: Аргументите на КЕВР за поскъпване на тока са основателни

„Аргументите на КЕВР за вдигане цената на тока са напълно основателни и не са свързани само с българската реалност“. Това каза във Варна министърът на енергетиката Теменужка Петкова преди откриването на международния ядрен форум, организиран от „Булатом“.

„Когато се коментира тази тема, не бива да се забравя, че освен всичко друго, стойността на въглеродните емисии се е покачила рязко“, посочи министърът.

„Категорично не говорим за затваряне на въглищните централи у нас, те са базови мощности на българската енергетика“, каза още Петкова.

„Управляващите ще продължат да ги защитават, тъй като без тях енергийната система на страната трудно би могла да бъде балансирана. Предприети са редица действия за подобряване финансовото състояние на ТЕЦ „Марица Изток 2“, каза още министърът.

По думите й дружеството изпитва затруднения точно заради разходите, свързани с плащането на емисиите.

„Работим върху вариант за осигуряване на механизъм за капацитет на този тип производители на електрическа енергия, като до края на годината трябва да сме представили пред ЕК нашата визия по този въпрос“, допълни Петкова.

- реклама -