Теменужка Петкова АЕЦ "Белене" изграждане Теменужка Петкова, Газпром, газ, цена, преговори, правителство

Теменужка Петкова: 13 компании с интерес за участие в изграждането на АЕЦ „Белене“

До вчера, 19 август, когато изтече срока за подаване на заявления за изграждането на АЕЦ „Белене“ се очакваше оферти да подадат американската „Дженеръл Електрик“, китайска, южнокорейска и френска компания. Миналата седмица руската „Росатом“ потвърди желанието си за участие в проекта.

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, представяйки компаниите, които са заявили интерес за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Според Теменужка Петкова това няма да предизвика реакция от страна на Европейската комисия.

Изборът на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ ще стане факт до една година.

„Това, което очаквахме да постигнем на втория етап от процедурата за АЕЦ „Белене“, е да бъде заявен интерес от компании по три направления – за стратегически инвеститор, за миноритарен собственик или за сключване на договор за изкупуване на ток от АЕЦ „Белене““, обяви тя.

„Ще направим кратка листа единствено на компаниите, които са заявили желание за стратегически инвеститор.

„Общият брой на заявленията са 13. Седем са компаниите, които желаят да участват като стратегически инвеститор. Две компании искат да участват в доставката на оборудване и да участват във финансирането на проекта. 4 са заявленията, които съдържат информация за придобиване на миноритарен дял в компанията и сключване на договор за изкупуване на ток“, обясни Теменужка Петкова.

На 13 август заявление за стратегически инвеститор е подала компанията „ИУК“ ООД, регистрирана в България. На 15 август заявление е подала „Росатом“ чрез дъщерната си компания „Атоменерго про“. На 13 август е подадено заявление и Корейската хидроатомна корпорация. На 16 август заявление подава и корпорацията Бектрон, регистрирана в Германия. На 17 август заявление подава и Електроцентрала Белене, консорциум, регистриран в България. На 17 август заявление подава и китайската компания.

Република Северна Македония е заявила желание за придобиване на миноритарен дял и дългосрочно изкупуване на енергия, съобщи още Петкова.

Тя уточни, че в момента тече съгласувателна процедура у съседите ни, по отношение участието на страната в проекта.

„Едни от големите световни лидери в енергетиката са заявили своя интерес в изграждането на АЕЦ „Белене“. Мисля, че имаше много скептицизъм дали въобще ще има интерес, но с тези участия, която са заявени, този скептицизъм вече не трябва да го има“, категорична е енергийният министър.

Към момента страната ни не предвижда привличане на чуждестранен консултант за избора на стратегически инвеститор.

„Разполагаме с експерти, за да направим съпоставка с изискванията, разписани в процедурата, и това, което предлагат компаниите. Ще си свършим работата така, както е разписано в процедурата“, отсече Петкова.

Комисията започва работа още днес, заяви Петкова.

Тя ще търси съответствие с информацията, подадена от компаниите, техните експертизи и опит в изграждането на такива съоръжения, както и анализ на финансовите им ресурси. На база на този анализ, комисията ще излезе с предложение за избор на стратегически партньор. Срокът е 90 дни.

Получените до момента документи са предложения за участие в проекта. След изготвяне на шортлиста, правителството ще отправи покана за изготвяне на обвързващи оферти, обясни процедурата Петкова. Тя основана на решението на Народното събрание.

Добрата новина е, че към проекта има реален интерес.

Българската страна ще участва чрез активите си в НЕК и ще има блокираща квота в проекта. Страната ни ще има възможност да влияе върху стратегическите решения за развитието на проекта. „В хода на преговорите ще стане ясен и процентът на нашия дял“, заяви Петкова.

Определеният индикативен срок за избор на стратегически инвеститори за реализация на проекта „Белене“ е една година.

 

 

- реклама -