депутати
сн. БГНЕС

Темата за медсестрите нажежи обстановката между депутатите

Темата за медицинските сестри, които се барикадираха в бившия Партиен дом нажежи обстановката между депутатите в пленарната зала.

За да се успокои обстановката Народното събрание обяви 15 минути почивка.

ГЕРБ и БСП влязоха в ожесточен спор

Медицински сестри се барикадираха в зала на НС, напрежението ескалира и сутринта една от тях стоя на прозореца на сградата, рискувайки и здравето и живота си повече от 40 мин. Това е безпрецедентен акт на отчаяние. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от НС.

сн. БГНЕС

Тя заяви, че голямата вина е на правителството на Борисов за провала в здравната реформа, за недостъпното здравеопазване за повечето българи, за високите цени на лекарствата, за скъпото доплащане в болниците. „Вината е и лично на министър-председателя Борисов, защото той лично се ангажира преди една година с решаването на проблема на среща със същите медицински сестри”, заяви Нинова. Тя каза, че алтернатива има, и обясни какво предлага БСП в замяна.

сн. БГНЕС

Декларацията, която чухме, затвърждава моето впечатление и убеждението на ПГ на ГЕРБ, че сме свидетели на организирана провокация с политическа цел, масирана зад синдикални искания, каза пък от името на ПГ на ГЕРБ председателят на групата Даниела Дариткова в декларация. Тази декларация вероятно е подготвена още вчера, заяви тя.

Oт БСП направиха дори предложение, протестиращите сестри да бъдат поканени в пленарната зала при депутатите.

„Очевидно имаме ситуация, която не е нормална. В българския парламента да се барикадират сестри, не е нещо, което може да кажем, че е нормално. Моята процедура към Вас и предложение, за да разрешим въпроса е да поканите протестиращите в пленарна зала. Ако те дойдат, ние ще гласуваме допуска им и ще разберем за какво става дума. Моето предложение е поканете ги„, заяви левия депутат Антон Кутев.

Репликата терористки взриви залата

Александър Симов от БСП обърна внимание в процедура по начина на водене, че от залата се разнасят викове по адрес на сестрите „Терористки“. „Думата терористки беше произнесена от тази зала и от вашето мнозинство„, каза още Симов. Иван Ченчев от БСП каза, че този народен представител трябва да бъде наказан за тези си думи.

Казах „Терористки“ на онези, които са взривявали църквата „Св. Неделя“, заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски пред журналисти във връзка с безредиците в пленарна зала.

Той уточни, че е изрекъл репликата към комунистите и уточни, че е имал предвид онези, които са взривявали църкви, които са предали два пъти България, представяйки я за 16-та Съветска република и които са избили хората в Народния съд. „Беше прочетено от трибуната, че това е организиран акт от БСП„, каза още Гърневски.

- реклама -