ЧЕЗ Петкова Турски поток газов хъб Балкан АЕЦ "Белене"

Темата държавата да бъде купувач на ЧЕЗ не стои на дневен ред

Темата българската страна да бъде купувач на ЧЕЗ не стои на дневен ред за обсъждане.

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред депутатите от парламентарната комисия по енергетика в отговор на въпрос на Жельо Бойчев от БСП дали разполага с информация на какъв етап е процедурата по продажбата на енергоразпределителното дружество.

Процедурата по продажба на ЧЕЗ се реализира по законодателството на Чехия

„България на практика няма никакво касателство по този въпрос. В тази тръжна процедура са участвали доста компании, голяма част от тях и български. Надявам се да се случи това, което е най-добре за сигурността на българската енергетика“, заяви Теменужка Петкова.

„ЧЕЗ притежава най-сериозните активи в тази област и за нас не може да бъде безразлично кой ще придобие тези активи, ако чешката страна реши да пристъпи към тази стъпка. За нас е важно да се гарантира сигурността на доставките и качеството на предоставяните услуги“, категорична бе енергийният министър.

Депутатът Жельо Бойчев коментира: „Ясна е значимостта на въпроса, за колко потребители става въпрос. Ако имате информация е добре да бъде споделена в парламента“, посочи той и попита стоял ли е на дневен ред въпросът българската държава да се заяви като купувач на ЧЕЗ.

В Комисията по енергетика с едноминутно мълчание беше почетена паметта на Георги Гегов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“.

източник: Фокус

- реклама -