данъчна Тръмп ограда Мексико граница имигранти

Телевизия публикува данъчната декларация на Тръмп за 2005 г.

Телевизионната компания MSNBC публикува данъчната декларация на американския президент Доналд Тръмп за 2005 година. Белият дом обаче нанесе изпреварващ удар и изпревари публикацията.

Телевизионната водеща Райчъл Медоу написа в Туитър, че разполага с данъчната декларация на Тръмп, която той отказваше да публикува, и обеща подробности на живо. Но когато Белият дом научи за предстоящото изтичане, съобщи основните параметри на документа още преди началото на предаването.

Милиардерът е платил 36,5 млн. долара федерални данъци за доходи от 152,7 млн., което е около 24% от доходите

Средното американско семейство обичайно дава за данъци не по-малко от една трета от дохода, но данъчните облекчения са недостъпни за физическите лица. От възможността да извадят част от облагаемата сума се възползват само много богатите американци и корпорациите.

Белият дом нарече публикацията на данъчната декларация на Тръмп за 2005 година „абсолютно незаконна”

„Когато отчаяно искате (да вдигнете) рейтингите, сте готови да нарушите закона и да правите новина две страници от данъчна декларация с десетгодишна давност”, се казва в заявлението на Белия дом.

Администрацията на президента уточнява, че Тръмп е платил не повече, отколкото е бил задължен по закон.

Разследващият журналист Дейвид Кей Джонсън заяви в ефира на MSNBC, че е получил декларацията на Тръмп по пощата.

Според Наказателния кодекс на САЩ незаконното публикуване на данъчна информация се смята за тежко престъпление, което води до затвор до 5 години и глоба до 5 хиляди долара.

Тръмп стана първият от четири десетилетия кандидат на голяма партия за президент на САЩ, който не публикува сам данъчната си декларация.

Политическите му противници заявиха, че е възможно той да скрива ниската данъчна ставка, получена с помощта на вратички в законите.

Освен това декларацията може да разкаже за детайлите на бизнеса на Тръмп, неизвестни на широката публика. В действителност тези две страници, които показа Джонстън, не съдържат такава информация.

Колко пари има Тръмп

По време на предизборната кампания съперничката на Тръмп – Хилари Клинтън го обвини, че е плащал данъците си по по-ниска ставка, отколкото обикновените граждани. „Значи съм умен”, отговори тогава Тръмп.

Много богатите американци често плащат по-малък процент отколкото средната класа, особено ако живеят с доходи от инвестиции, а не облагани с данък върху доходите.

Преди да стане президент Тръмп е известен като бизнесмен и шоумен. Смята се, че е милиардер, но това не е официално известно, тъй като данъчните му декларации не са били публикувани. Освен това в бизнеса с недвижими имоти, където е Тръмп, няма точна оценка на стойността на активите. Повечето експерти се съмняват, че състоянието на сегашния президент на САЩ достига 10 милиарда долара, както той сам обявява. Според списание „Форбс”състоянието на Тръмп е 3,7 милиарда долара.

- реклама -