Лех Качински

Телата на още двама души били погребани в ковчега на Лех Качински

Полските власти са установили, че ковчегът, в който е погребан загиналият в самолетна катастрофа президент Лех Качински, съдържа тленните останки на две други жертви на инцидента, при който бяха убити 95 души през 2010 г.

Ковчезите на 11 от жертвите също съдържат останки на други загинали, посочиха разследващите, след като направиха повторно изследване на 24 ковчега, съобщава британският в. „Гардиън“.

Катастрофата от април 2010 г. стана в близост до руския град Смоленск и е най-тежкият подобен инцидент в Полша от края на Втората световна война насам.

Тя остави полската общественост дълбоко разединена по отношение на причините за трагедията. Някои от членовете на управляващата в момента партия „Закон и справедливост“, начело на която е братът на Качински Ярослав, смятат, че причина за инцидента е поставена бомба на борда.

След като идва на власт през 2015 г. „Закон и справедливост“ поема контрол върху прокуратурата и разпорежда повторно разследване на катастрофата с мотива, че предишното не е било извършено както трябва.

Ковчезите на жертвите са запечатани в Русия и върнати в Полша две седмици след трагедията

 Отворени са за първи път миналата година. Според заместник-главния прокурор Марек Пашонек в 12 от 24-те прегледани ковчега телата са били разменяни два пъти. Според информацията в ковчега на архиепископ Мирон Чодаковски е била само горната част от неговото тяло. Долната част е била на военния владика Тадеуш Плоски.

В ковчега на ген. Бронислав Квиатковски пък са били открити 14 тленни останки на седем други жертви, допълни Пашонек, според когото окончателната експертиза ще завърши следващия април.

Катастрофата е причинена, след като пилотът на самолета се е опитал да приземи полската делегация близо до Смоленск, за да може тя да вземе участие в церемония по почитането на смъртта на хиляди полски военни, екзекутирани от съветските власти през 1940 г.

Откритията на прокуратурата може да доведат до ново влошаване на руско-полските отношения, които вече са значително пострадали от украинската криза.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -