Bitcoin биткоин

Технологията на Bitcoin – бъдещето на финансовите услуги?

Дори Bitcoin да не просъществува, технологиите на криптовалутата ще имат сериозно отражение върху финансовите услуги. Това показват резултатите от проучване на Световния икономически форум, съобщава в. The New York Times.

„Blockchain ще стане туптящото сърце на финансовата индустрия“.

Това коментира Джанкарло Бруно, който е ръководител на отдела „Финансови услуги“ в Световния икономически форум.

Blockchain е технологията, която описва и съхранява всички Bitcoin транзакции. Базата данни не се съхранява на едно място, а „живее“ в мрежата.

Сред предимствата на Blockchain е, че технологията дава много по-сигурен, прозрачен, бърз и ефикасен начин за извършване на транзакции. Досега големите финансови институции отбягваха Bitcoin заради популярността на криптовалутата като средство за разплащане на нелегални стоки и услуги в интернет.

Те обаче не подценяват предимствата на самата технология.

Blockchain вече има модификации, които могат да работят, без да са обвързани задължително с Bitcoin. Някои банки даже вече имат екипи, които проучват и разработват услуги, базирани на Blockchain.

Към момента повечето разработки са концептуални и проучват възможностите на технологията.

Световният икономически форум е убеден, че постепенно технологията ще намери място в реалния свят.

Експертите не очакват това да се случи бързо, докато не бъдат решени всички проблеми със сигурността. Освен това финансовият сектор ще трябва да обсъди технологията и с правителствата и регулаторите, за да се изработят съответните правила.

- реклама -