Теди Москов, Маруис Куркински и Камен Донев с ордени от президента

Държавният глава Росен Плевнелиев удостои с висши държавни отличия изявени дейци в науката, културата, изкуството и медицината.

tedi_moskov

„Българската нация дължи изключително много на своите рицари на културата, на знанието и на науката… Дълбокото ми убеждение е, че няма по-смислена инвестиция от духовното издигане на една нация, от нейното образователно и културно възраждане. Това е инвестиция в бъдещето“, подчерта Плевнелиев.

kamen_donev

С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен за заслуги в развитието на културата и изкуството бяха отличени режисьора Теди Москов, певицата Стефка Берова, актьорът Камен Донев, режисьорът Мариус Куркински, драматургът Христо Бойчев, актрисата Петя Силянова и пианистът проф. Анастас Славчев.

marius

„Заобиколена съм от изключително талантливи хора, белязани от Бога. Те са прекрасни в своята област – музика, театър, медицината и аз им се възхищавам“, заяви от името на наградените певицата Стефка Берова.

stefka_berova

С орден „Стара планина“ първа степен беше удостоен хирурга проф. Григор Горчев, шеф на многопрофилна болница за активно лечение „Света Марина“ – Плевен. Проф. Горчев и неговият екип въвеждат за първи път в Източна Европа т. нар. „хирургия без скалпел на XXI век“.

Орден „Стара планина“ първа степен получи и поетесата и издател на българска литература Божана Апостолова-Пейкова. Тя има 11 стихосбирки, 3 романа и 12 книги за деца.

Ето и кратка справка за днешните носители на ордени:

Стефка Берова е обичана актриса и певица, заедно с Йордан Марчинков, създава един от най-известните дуети в българската музика. Освен това Берова оставя ярка следа и в българското кино с ролите си във филмите „На всеки километър“, „Време разделно“ и „Вилна зона“.

Камен Донев има над 50 роли в театъра, автор е на десетки драматургични творби и е реализирал авторски постановки. Неговият моноспектакъл „Възгледите на един учител за народното творчество“ е сред най-успешните театрални проекти в България за последните 10 години.

Стефан (Теди) Москов е сред най-известните български театрални, телевизионни и кинорежисьори. В периода 1993 и 1996 г. снима 9 епизода от телевизионното шоу „Улицата“, което е отличено със „Златна роза на критиката“ в Монтрьо през 1996 г. Основател и режисьор на театър „Ла Страда“. Работи успешно като театрален режисьор в България и Германия. Сред известните му спектакли са „Мармалад“, „Майстора и Маргарита“, „Сирано дьо Бержерак“, „Каквато ти ме искаш“ и други.

Мариус Куркински е забележителен театрален и кино актьор и режисьор. Завършва актьорско майсторство в класа на проф. Крикор Азарян и кинорежисура при проф. Георги Дюлгеров. Куркински е явление в българския театър със своите моноспектакли, сред които „Дон Жуан“, „Дамата с кученцето“, „Сънят на смешния човек“, „Юбилей“.

Христо Бойчев е сред най-изявените български драматурзи, признати в световен мащаб. За произведението си „Полковникът птица“ е отличен с Наградата за драматургия на Британския съвет, връчена му лично от Харолд Пинтър. „Полковникът птица“ е поставяна в световно известни театри в Париж, Барселона, Москова, Лондон, Монреал, Прага, Франкфурт.

Петя Силянова става част от трупата на Театър „София“ през 1982 г., а едни от най-известните й роли са на Нора в „Куклен дом“ и Офелия в „Хамлет“. През 2016 г. за ролята на Магда Свенсон в „Нощта на 16 януари“ е номинирана за „Аскеер“. Има запомнящи се участия и в киното във филми като „Вампири, таласъми“, „Брачни шеги“, „Небе за всички“.

Проф. Анастас Славчев е изтъкнат концертиращ пианист, педагог и общественик със значителен принос за артистичния живот и професионалното музикално образование в България.

За принос за развитието на културата и изкуството пианистката проф. Милена Моллова беше удостоена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие, а певицата Мая Нешкова – с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен.

Проф. Милена Моллова е концертиращ пианист и педагог със световна известност. За своите над 50 години сценична дейност е изнесла рецитали и концерти с оркестри в България, Европа, Япония, Куба, Индия и много други държави. Професор е в Нов български университет. Води многобройни майсторски класове в редица държави.

Една от най-харесваните български певици Мая Нешкова има издадени 11 албума и десетки сингли в многохилядни тиражи, седем дългосвирещи грамофонни плочи, пет музикални филма, множество студийни записи, значителна част от които са записани в златния фонд на БНТ.

- реклама -