Dragon Елон Мъск МКС полет пилотиран

Тази вечер: За първи път частна фирма ще превози хора до МКС – Снимки

Историческо събитие в космонавтиката ще се случи тази нощ.

Мисията на НАСА SpaceX ще възроди пилотираните космически полети с изстрелването на първия космически кораб от 2011 година насам.

За първи път частна фирма ще изпрати хора в Космоса.

Двамата астронавти, които ще излетят с кораба на Илон Мъск “”Dragon” към Международната космическа станция (МКС), са Робърт Бенкен и Дъглас Хърли. Събитието ще се излъчи на живо в 23,33 часа българско време.

Това е първият опит на САЩ за пилотиран космически полет, откакто бе закрита програмата за космически совалки през 2011 година. Оттогава американските астронавти бяха принудени да използват руски кораби до космическата станция в орбита.

Изстрелването на 500-тонната ракета ще бъде осъществено от площадка 39А на космически център „Кенеди” в Кейп Канаверъл, Флорида.

От същото място е изстреляна и легендарната „Аполо 11” до Луната през 1975 година.

Ракетата е от две части. Две минути и 33 секунди след старта по план трябва да се отдели първата степен на ракетата, а 10 минути по-късно и втората.

Двамата астронавти, които ще бъдат на кораба, са 49-годишният Робърт Бенкен и 53-годишният Дъглас Хърли.

Когато ракетата се сближи с МКС на разстояние от 400 метра, астронавтите ще опитат да поемат ръчен контрол. Скачването с орбиталната станция е планирано за 28 май в 11,29 часа местно време. Два часа и половина по-късно е планирано отварянето на люка и преминаването на астронавтите от кораба към станцията.

Според информация на НАСА корабът може да остане в орбита около 100 дни. Точната продължителност на настоящия демонстрационен полет ще бъде определена по-късно, в зависимост от организирането на следващия старт на пилотирания кораб „Dragon”.

След 9 години прекъсване САЩ възражда пилотираните полети

Първоначално се предполагаше, че американските пилотирани полети ще започнат през 2017 година. Но това се случи само 3 години по-късно.

За нас този момент е изключително важен. Цялата страна може да стане свидетел на нещо поразително – за първи път от девет години американски астронавти с американски кораб ще стартират от родна територия към Международната космическа станция”, заявява директорът на НАСА Джим Брайдънстайн на пресконференция вчера. Според него новият американски космически кораб ще промени „цялата процедура на изпращане на астронавти и доставяне на товари на МКС”.

Продължителността на полета зависи от много фактори като срок на годност на слънчевите батерии на кораба, който не трябва да превишава 114 дни. Условията за кацане също се взимат под внимание.

„Важното е, че този полет е изпитателен, демонстрационен. Главната задача е безопасното връщане на астронавтите“, допълва Брайдънстайн.

Астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен тренират от пет години в ултрамодерната пилотирана капсула „Dragon”.

Тя има аварийна система за спасяване на астронавтите при евентуален проблем с ракетата. Първият изпитателен полет с манекен е проведен през март 2019 година и завършва успешно.

Към 16,30 часа българско време астронавтите ще се отправят към стартовата площадка с електрически автомобил „Тесла”.

Екипите във Флорида до последно ще следят атмосферните условия, които могат да отложат старта на мисията.

В своя туитър акаунт Илон Мъск сподели кадър на совалката, само часове преди да бъде изстреляна в Космоса.

 

Автор: Мария Николова

- реклама -