лятно часово време

Тази нощ ще спим с час повече

Тази нощ ще спим с час повече заради преминаването към зимното часово време. На 25 октомври, неделя, в 04.00 ч. трябва да върнем стрелките с един час назад, т.е. часът ще стане отново 03.00 ч.

2021 г. може да бъде последната година на смяна на сезонното часово време в Европейския съюз.

Смяната на стрелките продължава, въпреки че през септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложие това да се случи за последно през 2019 година. Различните държави трябваше да изберат до март дали искат да останат на астрономическо време (зимно) или на лятно часово време. След проведени дебати обаче, през декември 2018 г. стана ясно, че предложението не среща своевременната подкрепата на страните членки на ЕС. Желание има, но прибързаното решение може да доведе до хаос в транспорта и комуникациите и много различни часови зони в ЕС.

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното. Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите. Въведено е и за да намали разходите за осветление.

В България смяната на времето се прилага от 1979 година.

Допитване от 2018 година показа, че 51% от българите искат лятно часове време. За зимното часово време пък своя глас дадоха 38%. 

- реклама -