Тази карикатура преобърна политиката на „Ню Йорк Таймс“

„Ню Йорк таймс“ обяви, че спира да публикува политически карикатури в международното си издание, малко повече от месец след полемика заради рисунка, смятана за антисемитска. Тя изобразяваше израелския премиер Бенямин Нетаняху като куче-водач и президента на САЩ Доналд Тръмп като слепец с еврейска шапчица кипа.

Политическите карикатури са вече забранени в американското издание на вестника от години, уточнява БТА.

Известният карикатурист на в. „Монд“ Плантю, който е и основател на асоциацията „Карикатури за мир“, разкритикува решението на в. „Ню Йорк таймс“ да спре да пуска политически карикатури в международните си издания и изрази убеденост, че престижният всекидневник ще размисли, предаде Франс прес.

„Ню Йорк таймс“ се огъна пред социалните мрежи и многократно се извини, че е публикувал карикатура, но съм убеден, че ще промени решението си и ще осъзнае, че е сгрешил, като се е разделил с карикатуристите си, защото човек не може да си представи вестници без рисунки, изразяващи лични позиции, заяви Плантю.

„Хуморът и смущаващите карикатури са част от демокрациите ни“, добави френският карикатурист, който в момента заедно с асоциацията си „Карикатури за мир“ и международната журналистическа организация „Репортери без граници“ води борба рисуването на карикатури в печатната преса да бъде признато от ЮНЕСКО като основно човешко право.

- реклама -