Нобелова награда

Тази година няма да бъде дадена Нобеловата награда за литература заради секс скандал

Шведската академия, която раздава Нобеловите награди обяви, че тази година няма да бъде даден ежегодния приз за литература. Тя ще бъде връчена следващата година и името на нейния носител ще бъде обявен заедно с лауретата за 2019-та.

Академията е затънала в сексуален и финансов скандал

Кризата дойде от френския фотограф Жан-Клод Арно, съпруг на поетесата Катарина Фростенсон, която е член на академията. Арно, водеща фигура в Швеция, е изправен пред множество обвинения в сексуално насилие и тормоз, обявени за първи път от шведския вестник „Dagens Nyheter “ в края на миналата година. 18 жени обвиниха Арно за редица сексуални нарушения между 1996 г. и 2017 г.

През последните седмици шестима членове на шведската академия, една от най-уважаваните културни организации в Швеция, се оттеглиха, включително оглавяващата институцията Сара Даниус. Пожизненият секретар на академията заяви, че Нобеловата академия е прекъснала всички връзки с Арно.

Това е потенциална катастрофа за 230 годишната академия, чиито членове, избрани с тайно гласуване, се одобряват от краля и по традиция заемат позициите си за цял живот.

Последният път, когато литературната награда бе отложена е през 1943 г. по време на пика на Втората световна война

Тогава нацистите управляват голяма част от европейския континент.

Академията също е под обстрел за нарушаване на собствените си правила за конфликт на интереси чрез предоставяне на финансиране на форума „Kulturplats“, културен център, управляван от Арно и Фростенсон.

Независимо разследване, проведено от шведска юридическа фирма, през следващите месеци установи, че финансовите правила са били нарушени при финансирането на културния форум на Арно и разкри, че „неприемливото поведение от негова страна под формата на нежелана интимност наистина е факт, но това не е било известно на академията. “Но екипът от адвокати откри също, че академията е получила писмо през 1996 г., в което се разкрива предполагаемото сексуално насилие. Това показва, че поне някои членове на академията са наясно с неправомерното поведение на фотографа от доста отдавна. В последвало изявление организацията заяви, че „дълбоко съжалява за прикриването на писмото и че не са били предприети необходимите мерки за разследване на обвиненията“.

На 11 април се намеси крал Карл ХVI Густаф. „Скандалът с шведската академия е много жалък и рискува сериозно да навреди на репутацията й“, каза той в изявление.

Седем дни по-късно кралят обяви намерението си да промени наредбите на академията, които са в сила от 1786 г. Извършените промени позволяват на членовете й да подадат оставка.

- реклама -