кит
сн. БГНЕС

Тъжно! 380 кита загинаха край бреговете на Австралия

Австралийски спасители съобщиха, че 380 пилотни китове, заседнали в отдалечено южно австралийско пристанище, са загинали, въпреки големите усилия за спасяването им.

„Разполагаме с по-точно преброяване и можем да потвърдим, че 380 китове са мъртви“, каза управителят на парковете и дивата природа на Тасмания Ник Дека. „Останали са около 30 все още живи, но добрата новина е, че сме спасили 50.“

сн. БГНЕС

Две големи стада пилотни китове бяха заклещени на пясъчни брегове в пристанището на Макуори, на пресечения и слабо населен западен бряг на Тасмания.

сн. БГНЕС

Изображенията от местопроизшествието показваха плитки води, претъпкани с десетки големи черни бозайници, мъчещи се да се сместят.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

Около 60 души – включително доброволци и местни работници в рибовъдни стопанства – участваха в опита за спасяване.

Учените казаха, че не е ясно какво е причинило проблема. Предполага се, че стадата китове засядат след хранене близо до бреговата линия или пък следвайки един или два кита, които са се отклонили.

сн. БГНЕС

Карън Стокин, експерт по морски бозайници от новозеландския университет „Маси“, заяви, че Тасмания е „особена гореща точка“ за излизане на брега на големи стада пилотни китове. Пред АФП тя определи мястото като печално „известен капан за китове“.

- реклама -