принц Филип, погребение наследство

Тъжен ден в Обединеното кралство: Погребват принц Филип, а всички гледат към Уилям и Хари

Днес е погребението на съпруга на кралица Елизабет ІІ – принц Филип.

Четирите деца на двойката и внуците им ще вървят зад ковчега с тленните останки на херцога на Единбург до параклисът „Сейнт Джордж“ в Уиндзор.

Всички погледи ще бъдат насочени към братята Уилям и Хари, които не са виждани заедно от последната им съвместна поява по време на службата на Деня на Общността в Уестминстърското абатство преди повече от година, точно преди херцогът и херцогинята на Съсекс да заминат завинаги. Свързани завинаги от мъката от смъртта на майка им Даяна,, сега те са разделени от повече от Атлантическия океан, коментира The Guardian.

На братовчед им Питър Филипс се пада да запълни физическата и емоционална пропаст между двамата, докато се вървят зад ковчега на дядо си. Каквито и да са причините за подредбата на процесията, разпоредена от кралицата, това подклажда съмнения за продължаващ разрив. Кой го поиска? Може ли погребението да доведе до помирение? Дали братята дори ще се погледнат?

Експертите по езика на тялото ще ги подложат на свиреп преглед в търсене на отговори, въпреки че задължителното социално дистанциране е пречка. 

Принц Андрю

Репутацията на по-малкия син на Елизабет и Филип пострада тежко от приятелството му със скандалния финансист Джефри Епщайн. Отогава принц Андрю се скри и много малко се знае за живота му. Погребението на баща му обаче, е задължителна, макар и рядка публична изява. Той остава отстранен от кралските задължения. 

Социалните медии бяха жестоки в критиките си за телевизионната му поява след смъртта на Филип и заради желанието му да носи униформата на адмирал по време на службата. И все пак поддръжниците напомнят на неговите критици, че той е скърбящ син, повече от оправомощен да отдава собствена публична почит на баща си, както правят и неговите братя и сестри.

Кралицата

Кралицата ще отдаде специална, мълчалива почит на съпруга си от 73 години непосредствено преди погребението му. Докато тя пътува зад церемониалното шествие, колата ще спре за кратко до специално модифицираната катафалка на Land Rover, където ще може да погледне ковчега му, преди да бъде внесен в параклиса на Сейнт Джордж. В навечерието на погребенията на майка си, кралицата майка, през 2002 г., и на Даяна, принцеса на Уелс, през 1997 г., монархът изнесе телевизионни обръщения. Принц Андрю я описва като „стоик“ в скръбта.

Гостите

На траурната церемония ще присъстват само 30 души. Сред тях са трима роднини на принц Филип от Германия.

На службата всички ще носят защитни маски и ще спазват социална дистанция.

Опечалените няма да носят военни униформи.

Ще бъдат припомнени и почетени военните заслуги и лични постижения на херцога на Единбург.

Херцогинята на Йорк Сара не е поканена на погребението. Принц Филип прекрати отношенията си с нея и отказваше да ѝ говори, след като тя се раздели със сина му принц Андрю.

Съпругата на принц Хари, херцогинята на Съсекс Меган също няма да участва в погребението. Поради бременността си тя бе посъветвана от лекаря си да не пътува от САЩ до Великобритания.

В параклиса хор от четирима души ще изпълни произведения, подбрани предварително от принц Филип, а при спускането на ковчега хорът ще изпее националния химн.

- реклама -