минимална заплата, КНСБ, повишаване, доходи, бюджет, Пламен Димитров

Таванът на пенсиите се вдига на 1200 лева от 1 юли 2019 г.

От 1 юли 2019 г. таванът на всички пенсии ще бъде 1200 лв.

За това се споразумяха на среща при премиера Бойко Борисов вицепремиерът Валери Симеонов, финансовият министър Владислав Горанов и синдикатите.

Три групи предложения, които оформят това споразумение, каза на брифинг след срещата Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Първото е за 10% увеличение на заплатите на бюджетните служители да бъде ориентирано към всички структури. Правителството ще гарантира, че в някои агенции и в приходните администрации ще бъде по-високо увеличението на заплатите. Тези 10% ще са ориентирани само за увеличение на основното заплащане. На индивидуално ниво заплатата ще стои на две нива – твърда заплата и плаваща, поясни синдикалният лидер.

Ние заедно се съгласихме, че МС ще разработи работна група за оценка на всички работещи в тази сфера, каза Пламен Димитров.

Втората част касае най-бедните домакинства – тук казват, че ще се увеличат с 50% за подпомагане на най-бедните домакинства, допълни той. Ресурсът е гарантиран.

В пенсионната реформа, където беше записано, че таванът от 2019 г. ще падне, сега се споразумяхме, че таванът на всички пенсии ще се увеличи до 1200 лв. от 1 юли. Това ще даде възможност на 41 хил. от 61 хил. души да получават това, което им се полага.

Това са детайлите, които тук днес с общи усилия съобщаваме пред вас, заяви Димитров.

Горанов уточни, че „изчисленията не ни дават възможност таванът да падне“.

Има разминавания между осигурителния принос и вписаните пенсии. Има едни екстремно високи пенсии, които заради пенсионните формули през годините се смятат за нереални. От 1 юли се увеличава таванът на всички пенсии на 1200 лв.

- реклама -