Татяна Дончева, проф. Анастас Герджиков, извини, ефир, спор,

Татяна Дончева: Списъкът „Магнитски“ е предизборен фойерверк

Няма буря „Магнитски“, това е един предизборен фойерверк, продиктуван от желанието на САЩ да парират руското влияние у нас.

Не случайно по-големият процент от хората в списъка касае енергетиката.

Аз подлагам на съмнение добрите намерения на САЩ да бъде подпомогната борбата с корупцията в България.

Това заяви един от коалиционните партньори на новата коалиция „Левицата“ Татяна Дончева в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Темата с корупцията и съдебната реформа е важна за българските граждани. Това, което се предлага в Плана за възстановяване и устойчивост няма да свърши никаква работа. Това Гълъб Донев и Христо Иванов не го разбират“, изтъкна тя.

„Всички, които могат да ни спрат по пътя за Шенген, използват темата с корупцията. Без конституционна промяна не е възможно да постигнем такава драстична промяна. Темата за контрол на главния прокурор е безсмислена. Не можем да контролираме един държавен чиновник. Трябва да се възпират действия, които нарушават закона. Контролът върху главния прокурор зависи от структури, които го избират. Това го прави безконтролен“, изтъкна Дончева.

По думите ѝ качествена съдебна реформа минава през конституционно мнозинство. „Тази работа може да стане и е необходимо със съгласие на ДПС и ГЕРБ. Те стопират съдебната реформа заради лобитата в съдебната власт, които ги пазят. ГЕРБ нямат интерес от съдебната реформа. Вярвам обаче, че между тях има достатъчно сериозни хора, които могат да отключат процеса“, посочи Татяна Дончева.

„БСП ерозира в последните 15 г. Наблюдаваме пълна непоносимост към различните мнения, ръководство в кръгова отбрана, което гони всеки неудобен. Ние смятаме, че създаването на нова левица е единен политически субект. Това не е коалиция. Ръководството на БСП не е готово все още за такъв формат. В него ще има хора от БСП. БСП рискува всички леви кметове и съветници да бъдат изхвърлени от позициите си. Трябва да се борим за възстановяване на позициите на лявото. Трябва да се борим за единен бранд, който ще се разшири и може да стане коалиция. Ние искаме да сме мостът, по който ще минат следващите поколения“, обясни тя.

„Не трябва да даваме оръжие на Украйна. Няма нужда да наливаме масло в огъня и да го подклаждаме. Левицата е евроатлантическа формация. Няма да преосмисляме присъствието си в ЕС и НАТО“, подчерта Дончева.

- реклама -