Татяна Дончева при президента: Трябва да може да се гласува по пощата, а изборите да са средата на април

„На вота по пощата не трябва да се гледа като на екзотичен въпрос. Вярно е, че пощите у нас не са в най-прекрасно отношение, но ги има в цялата страна“. Това заяви Татяна Дончева от „Движение 21“ по време на продължаващите консултации при президента Румен Радев.

До гласуване по пощата трябва да бъдат допуснати всички, които желаят да го направят, поради притеснения за здравето им, а не само тези под карантина, категорична бе Дончева. Лицето да декларира, че желае да гласува по пощата, да се подпише с всичките си данни, а изборната комисия да му изпрати па по пощата бюлетините и пликовете. Оттам то ги връща обратно вече с вота си –  бюлетината и малко пликче с данните му, които са сложени в голям плик. Можело да се сложат контейнери и кутии като урни, в които да се пускат пликовете с вота на хората. А един можел да занесе повече от 1 плик, стига вътре да го имало малкото пликче с всички отличителни данни.

Накрая комисията отваря пликовете и по малките установява кое е гласувалото лице – ако искат управляващите да запишат, че тези отделни пликове могат да се сложат в отделна урна, обясни Дончева по повод конституционната разпоредба за тайната на вота.

На срещата присъстваха също Димитър Делчев от Движение „България на гражданите“ и Настимир Ананиев от „Волт“.

„Ключов въпрос е, че гласуването трябва да бъде съобразено с максимални здравни изисквания. Не само на болните и карантинираните, но и на всички български граждани, категорична бе Дончева. И поиска преосмисляне на технологията на гласуване.“, каза още Дончева.

И попита дали тези, които ще разнасят урните – ще влизат ли в домовете на хората и ги определи като „някакви камикадзета“.
Според Дончева видеонаблюдение трябва да има не само при процеса на отваряне на урните, броенето и записването на данните в протокола, но и през целия изборен ден в общото помещение на СИК, за да има контрол при броя гласували и пусналите бюлетини.

Според Дончева е разумно изборите да са към средата на април.

Държавата няма да е направила нужното по отношение на ваксините до изборите, за да отидат хората спокойно да гласуват, сочи пък анализ на Движение „България на гражданите“ въз основа на поръчаните бройки ваксини от правителството – които щели да са около 500 хиляди. Най-много от ниската избирателна активност печелят управляващите и този хаос в процеса на ваксинирането обслужва именно тях, за да ги е страх хората да отидат до урните, обясни Димитър Делчев. Според него съгласно плана за доставка на ваксини България ще получи много по-малко ваксини от държави със сходно на нашето население. България до юни месец ще бъде много по-назад от останалите държави, при положение, че това можеше да не е така, допълни той.

- реклама -