Жаблянов, Стоянов, БСП, отцепени депутати БСП, депутати, отцепени, Народно събрание, партия, управление
Снимка: БГНЕС

Татяна Буруджиева за FN: Дали отцепилите се депутати от БСП ще напуснат НС, е въпрос на морал

Депутатите от БСП Валери Жаблянов, Красимир Янков, Димитър Стоянов, Николай Иванов, Георги Андреев и Лало Кирилов напуснаха парламентарната група на партията. Днес лидерът Корнелия Нинова поиска те да напуснат парламента. За същото призоваха и районните структури на червените.

Татяна Буруджиева, БСП, Нинова, депутати, Народно събрание, парламент

Какви процеси текат в партията столетница и какво ще се случи в бъдеще в лявото пространство? Отговорите потърсихме от доц. д-р Татяна Буруджиева. Ето и нейният анализ:

– Разцепление в ПГ на БСП…Подкрепяте ли мнението на Нинова, че зад решението на депутатите се крият властови амбиции?

  • Нямам идея какво се крие зад решението на депутатите. Във всеки случай, след едно такова решение тепърва ще видим за какво става дума от заявките и позициите, които ще бъдат представени.

– Има ли вариант да се появят и други отцепници или с това напускане приключи отлюспването на опонентите на Нинова?

  • Това, което наблюдавам е една доста сериозна монолитност след прекия избор и конгреса около Нинова. Тя, така да се каже, си овладя партията като структури и организация. Оттам насетне какво ще се случва е трудно да се прогнозира. Вероятно ще има хора разочаровани, така както има и много щастливи от развитието на събитията.

По-добрият вариант е да  имаш ясни врагове, отколкото хора, които ще си замълчат в този момент. Може би е по-добре нещата да станат ясни.

– Опозицията от своя страна обвинява лидера си в одесняване…Има ли преки доказателства за това?

  • Аз мисля, че е по-важно какво точно ще предложи занапред новоизбраното ръководство и новоизбраният лидер. Защото, този ход и ситуацията в момента предполага предлагане на конкретни решения. БСП със сигурност ще започне да се готви за изборите. Тъкмо ще видим за какво конкретно става дума и тогава и хората директно ще могат да преценят.
Снимка: БГНЕС

– Какво на практика означават обвиненията, че Нинова превръща партията в лидерска (това някакъв розов слон в политиката ли е) и електорална?

  • Не смятам, че това са някакви грешни ходове. Просто това са различни форми на организиране на една партия. Които се отразяват на властта вътре в партията – как се взимат решенията, на комуникацията между лидера и членовете. Няма грешни и верни ходове. Има избор – така са решили да структурират партията.

Фактът, че си структуриран по един или друг начин води до съответните резултати – начин, по който се работи с избиратели, начин, по който функционира самата организация. Например, всеки университет има различен начин на управление – това не означава, че единият или другият е грешен.

Вероятно от устата на някои хора това звучи обвинително, защото се променя характера на партията. Анализаторите казваме, че се променя организацията на партията, а това, че е вътрешнопартийно може да се използва някак… Това просто е различна организация на функциониране на партията и не означава, че е грешно.

– Процедурно: Има ли шанс отцепилите се депутати да бъдат принудени да напуснат парламента?

  • Да ви кажа честно, за всичките 30 години функциониране на демократичния български парламент, нямам спомен някой да е успял да накара отцепили се депутати да напуснат Народното събрание.

Принципно, законът е такъв, че те могат да бъдат отзовани само с подписка от самите избиратели. Защото, има преференциален вот и партийни листи и това е въпрос на морален ангажимент към партията, в чиято листа си. Но няма такъв формален ангажимент, защото по Конституция народния представител е на всички граждани, които са го избрали.

Снимка: БГНЕС

– Днес районните структури на БСП поискаха тези депутати да напуснат: Има ли това искане някаква процедурна тежест?

  • Този въпрос е в моралното поле. Кой как се чувства – доколко е ангажиран и кой какво смята. В момента това са две групи, с две абсолютно различни позиции, всяка от която смята, че партията е на нейна страна. Също така обаче, ако погледнем формално, партията в момента е на страната на госпожа Нинова. Ако гледаме формалните неща – те са ясни. Ако гледаме моралните – те не са толкова ясни. Така че, зависи от гледната точка.

– Какви са възможните сценарии за развитие на ситуацията? Вярвате ли, че е възможно да се появи нов ляв проект?

  • Възможно е, вече имаше заявки за такива. Има леви партии, които по някакъв начин се коалират и разговарят. Много ще бъде интересна подготовката за тези парламентарни избори. Според мен битката за избирателите ще бъде във всички полета. Винаги едни протести, особено както започнаха тези като граждански протести, стимулират активност както на гражданите, които да изразят своите позиции и да бъдат представени в парламента, така и на политици, които да се заемат с това представителство. Така че, битката предстои. Без съмнение БСП е основният субект в лявото пространство, но подобен тип действия изострят апетитите да се навлезе в нейното поле.
- реклама -