Татяна Буруджиева: Новата порция „Магнитски“ няма да доведе мощна подкрепа за ПП и ДБ

„Списъкът „Магнитски“ ще има мобилизиращ ефект относно послания, свързани с промяната, анти-ГЕРБ, т.е. послания, характерни за ПП и ДБ,

но едва ли това ще бъде мощна подкрепа за тяхната кампания“.

Това коментира пред БНР политологът Татяна Буруджиева.

„Битката в дясно ще минава през такива въпроси и отговори. 2 години вече се прави опит кампания под логото „Борба с корупцията“ да спечели устойчиво властта в България, виждаме обаче, че това не се получава и то не е случайно.

Нещата са с много по-дълбоки корени, отколкото тази поредна порция „Магнитски“ може да посече.

Подобни действия в една кампания не допринасят за повишаване на активността“, изказа мнението си тя в интервю за предаването „Преди всички“.

Според нея върху твърдото ядро на ГЕРБ подобни атаки играят ролята само на мобилизация. „По-трудно е да предположим как точно ще повлияе и дали това ще предизвика периферия към партиите, свързани точно с тази битка с корупцията“, добави тя.
Татяна Буруджиева отбеляза и хипотеза, изразена от Кристиян Вигенин, който каза, че тази порция „Магнитски“ прилича на налагане на интереси в енергийния сектор.
„Ще има различни версии пред избирателите.

Ще бъде важно за хората кой точно казва нещата като интерпретация за „Магнитски“, коментира политологът.

Това не е първото действие „Магнитски“, припомни Буруджиева и добави, че при първото нищо особено не е последвало. Хората ще го приемат като част от политическата битка, а не като част от битка с корупцията, смята тя.
Износът на демокрация не е възможен, категоричен бе политологът.
Тя коментира и конгреса на БСП, на който бяха изключени 14 души:
„Това беше един от очакваните ходове от страна на Корнелия Нинова, хората от обединяващата се левица извън БСП, за да конкретизират своето участие в изборите. Те очакваха Нинова да изключи представителите на другомислещите, за да се съгласят най-накрая директно да участват в избори в една друга формация. Реалният резултат от конгреса на БСП е, че той даде зелена улица на листите на „Левицата““.
По думите й конгресът трябваше да изиграе ролята на отваряне на периферии, а не на затваряне на ядра. Всяко изключване от една партия води до изключване на част от избирателите на пази партия, обясни Буруджиева. За изключените тя коментира:
„Това са изборджиите на БСП – хората, които знаят как да правят избори и да постигат резултати от БСП, но те не са от най-енергичните“.
„Кампанията при левите избиратели ще е решаваща. Там е битка на интерпретациите. Там е „битка за промиване на мозъци“, добави мнението си тя.
Според нея непрекъснато се налага БСП да обяснява, че води лява политика. БСП започва да успорва собствения си електорат с други партии, подчерта политологът и обясни, че партията се опитва да запази избирателите си, които иначе биха гласували за „Възраждане“ .
- реклама -