Буруджиева

Татяна Буруджиева: ГЕРБ неизбежно ще предложат кабинет, дори и да нямат подкрепа в парламента

„Всичко е възможно, но договарянето между партиите трябва да е върху ясна програма за действие, както бе при тройната коалиция, в момента единственото общо е противопоставянето на ГЕРБ“. Това каза в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“ политологът доц. Татяна Буруджиева.

Тя смята, че гражданите очакват да видят какво ще им се предложи напред във времето, което не се случва.

„ГЕРБ неизбежно ще предложат кабинет, дори и да нямат подкрепа в парламента. Най-логичното е министър-председател да е Бойко Борисов, което няма да бъде прието“, заяви политологът.

Буруджиева каза още, че от партията на Слави Трифонов отново са заявили, че са против всички партии и вероятно те ще върнат мандата, когато го получат. А промените, които те искат, изискват конституционно мнозиство, което тази конфигурация след изборите не дава.

Относно президента Румен Радев политологът заяви, че най-добре за него ще е да има правителство на Бойко Борисов, защото тогава ще има ясен враг.

В предаването политическият психолог проф. Антоанета Христова заяви, че гласоподавателите са наказали „старите“ партии, като са се отказали от ГЕРБ и БСП, но и не са дали достатъчно доверие на „новите“, което се вижда от малката разлика между тях.

Според нея никоя от тях не представя ясна кауза или посока на движение, а резултатът е рязко противопоставяне, неприемане на едните и неприемане на другите.

„Влизаме в процес, който трудно се управлява, и ще постави страната в политическа нестабилност. Скоро следват избори, от които не е възможна голяма промяна“, категорична бе тя.

За ДПС проф. Христова смята, че ще продължат да се опитват да играят с този, който направи правителство, като ще дадат всичко, за да има програмно управление.

„Ако „Има такъв народ“ иска да направи промените, за които говори, трябва да си сътрудничи или с ГЕРБ, или с БСП“, убедена е тя.

За психологът в БСП има огромни вътрешни проблеми и докато те не се решат, не се реши и подходът към хората, както и да се изчисти идеологическата основа на партията, столетницата не може да бъде сериозен играч на политическата сцена.

„БСП в момента не е социалистическа партия“, заключи  проф. Антоанета Христова.

- реклама -