Нинова,гласуване

Татяна Буруджиева: БСП получи оценка на проблемите, в които затъна последните месеци

„БСП има огромна нужда да погледне себе си. Да види проблемите, в които затъна през последните месеци. Ние видяхме електоралната оценка на това затъване.“ Това заяви пред Нова ТВ политологът Таня Буруджиева.

„БСП нямат оправданието, че е дошло едно политическо цунами, което е помело всичко. За първи път имаме ново политическо явление, което не заема първото място. БСП нямат и това оправдание“, допълни Буруджиева.

„БСП, със своя печален упадък, освобождава територия точно за Слави Трифонов“, коментира от своя страна социалният антрополог Харалан Александров.

БСП е големият загубил на тези избори, коментира проф. Румяна Коларова пред bTV.

„Това е и големият проблем за българската партийна система. Повече от 30 години БСП беше партията, която форматираше българската партийна система, а сега този стълб е в разпад“, посочи тя.

Според доц. Мария Пиргова има три основни причини за резултата на БСП на изборите.

„Първата е изборът на Корнелия Нинова за лидер на БСП. Този лидер явно не е за тази партия, това се вижда в последните години – оформянето на един лидерски стил, на който БСП не може да се поддаде и виждаме резултата“, посочи тя.

Втората причина според политолога е отношението към протестите. БСП не само не ги оглави, просто остана от страни и се делигитимира като алтернатива на ГЕРБ, смята тя. Третата огромна грешка беше, че след като президентът Радев обяви своята кандидатура за втори мандат, БСП не го подкрепи, а изчака, посочи още доц. Пиргова.

Според проф. Румяна Коларова, освен Корнелия Нинова, и президентът носи отговорност за това състояние на БСП, защото е поставил партията в ситуация, в която тя няма печеливш ход.

- реклама -