бомбардировачи

ТАСС: Руската авиация проведе учебно бойни полети в Черно море

Морската авиация на Черноморския флот, заедно с авиацията на Южния военен окръг (ЮВО), на фона на ученията на НАТО и страните-партньори на алианса Sea Breeze – 2021 г. проведоха бойни учебни полети над Черно море. Това съобщиха пред репортери в събота пресслужбата на Черноморския флот, цитирана от TACC.

„Екипажите на самолетите на военноморската авиация и на ПВО на Черноморския флот, заедно с авиацията на Южния военен окръг, проведоха учебни полети над Черно море с разработване на мисии за нанасяне на ракетни и бомбени удари по корабите на симулирания враг. От морската авиация на Черноморския флот бяха задействани многофункционални изтребители Су-30СМ и фронтови бомбардировачи Су -24М, а от авиацията на Южния военен окръг – изтребители-бомбардировачи Су-34 и изтребители-прехващачи Су-27, “ се казва в съобщението.

В рамките на авиационните учения екипажът на самолета-амфибия Бе-12 извърши разузнаване на цели в Черно море. Ролята на отряд на въображаемите вражески кораби изпълниха големите десантни кораби „Саратов“ и „Орск“.

В учението са участвали над 10 самолета. При практикуване на унищожаване на цели, поотделно и като част от двойки, екипажите направиха заход към бойния курс. Бяха разработени условни ракетни и бомбени удари. Освен това военните пилоти изпълняваха прости и сложни полетни мисии от средна и малка височина, като отчитаха преодоляването на средствата за ПВО на въображаемите вражески кораби.

Военни учения Sea Breeze – 2021 се провеждат в Черно море от 28 юни до 10 юли. Основните участници в маневрите са Украйна, САЩ, Канада, Великобритания, Холандия, Румъния, България, Гърция, Турция, Латвия и др. . Предвижда се в ученията да бъдат привлечени около четири хиляди военнослужещи, 40 военни кораба, лодки и спомагателни плавателни съдове, 30 единици авиационна техника и над 100 единици автомобили и бронирани машини.

- реклама -