ТАСС: Русия, Иран и Турция се споразумяха за мониторинг на примирието в Сирия

Русия, Иран и Турция оставят верни на принципите на суверенитета и териториалната цялост на Сирия.

Те смятат, че не е възможно военно решение на конфликта в тази арабска държава.

Това се казва в съвместно заявление на трите държави след междусирийските преговори в Астана. Журналистите бяха запознати с документа от казахстанския външен министър Абдрахманов.

Русия, Иран и Турция подкрепят участието на въоръжената опозиция в Женевските преговори за Сирия

Казва се още в съвместното изявление.

Страните „подкрепят желанието на въоръжените опозиционни групи да участват в следващия кръг от преговори“ под егидата на ООН в Женева на 8 февруари.

Делегациите на режима на Башар Асад и на въоръжената опозиция седнаха на общата маса на преговорите за пръв път от много години. Но до преки преговори между тях не се стигна.

Представителят на въоръжената сирийска опозиция Усама Абу-Зейд в Астана заяви, че Русия е дала гаранции, че ще съблюдава режима на прекратяването на огъня. „Русия заяви, че ще изпълни ангажиментите си по примирието. Надяваме се, че позицията на руската страна няма да се ограничи само с думите“, посочи той. Според него Турция, Русия и Казахстан правят всичко възможно за успеха на преговорите за Сирия в Астана. Но за реалния резултат са необходими конкретни стъпки. Основната пречка по пътя към мира са провокациите на поддръжниците на Башар Асад. Те нарушават договореностите за примирието, допълни Абу-Зейд. Той отбеляза неприемливата заплаха по отношение на населението на контролираните от опозицията сирийски райони. И посочи като пример натиска върху жителите на долината Барад да бъдат изпратени в Идлиб. Това за него е недопустимо.

В срещата в Астана участват представители и на Казахстан, САЩ. Както и специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура. Войната в Сирия започна през март 2011 г., когато мирните протестни демонстрации прераснаха във въоръжен конфликт, след като военните откриха огън по демонстрантите. По данни на ООН, в конфликта загинаха над 400 000 души, много над 10 млн. цивилни бяха принудени да изоставят домовете си, а 4, 8 млн. намериха убежище извън пределите на страната.

- реклама -