Пучдемон европейска заповед арест

Пучдемон и четирима бивши каталунски министри се предадоха на полицията в Белгия

Карлес Пучдемон се предаде на белгийската полиция

Отстраненият от власт лидер на испанската автономна област Каталуния Карлес Пучдемон и четирима бивши министри от правителството му се предадоха на полицията в Белгия, съобщиха от прокуратурата.

По-късно днес Пучдемон ще бъде изправен пред белгийски съдия във връзка със заповедта за ареста му, издадена от испанските власти.

В събота белгийските власти потвърдиха, че проучват изпратената от Испания заповед за арест на Пучдемон и сътрудниците му. Защитниците на Пучдемон вече казаха, че ще обжалват екстрадирането на бившия каталунски лидер.

Ден по-рано Испания издаде заповед за арест на каталунския политик и четирима бивши министри от правителството на Каталуния, които са в Белгия заедно с него.

По-рано испански съд наложи мярка за неотклонение „задържане под стража” на осем министри, сред които е и заместникът на Пучдемон Ориол Жункерас. Прокуратурата ги обвинява в бунт, метеж и злоупотреба с държавни средства.

Пучдемон заяви, че не бяга от правосъдието и нарече повдигнатите обвинения неоснователни и политически мотивирани, а предвиденото за тях наказание – прекомерно.

В интервю за белгийската телевизия RTBF той съобщи, че е готов да се кандидатира за насрочените за 21 декември избори в автономната област, отбелязвайки, че може да го направи от всяка точка на света.

„Готов съм да бъда кандидат”, каза политикът. Попитан за това дали планира да проведе предизборната си кампания от Белгия, той отговори, че може да направи „навсякъде по света“.

На 27 октомври каталунският парламент одобри резолюция за обявяването на независима република, чието действие вече беше блокирано от Конституционния съд на Испания. Сенатът на страната одобри искането на правителството на Мариано Рахой за прилагане на член 155 от Конституцията на кралството, който позволява ограничаване на самоуправлението на Каталуния.

След одобрението премиерът Рахой заяви, че е взето решение за отстраняване на лидера Карлес Пучдемон и неговото правителство. Рахой насрочи и избори за 21 декември.

На 31 октомври Пучдемон заяви на пресконференция в Брюксел, че Каталуния е приела план за действие „за мирно движение към независимост, избягвайки насилието”.

„Регионалното правителство се опитваше да използва всички възможности за диалог с Мадрид, но осъзнавайки невъзможността за това, беше принудено да провъзгласи независимост.

Пресконференцията се излъчва директно от каталунската телевизия „324”.

Пучдемон каза още, че движението за независимост все пак трябва да се забави.

„Не можем да изградим република върху цялото това насилие“, каза той, добавяйки, че ако това означава „забавяне на процеса, тогава трябва да помислим за разумна цена, която да платим“.

Бившият премиер заяви, че все още се чувства като „глава на каталунската власт“ и от тази си позиция ще се обърне към целия свят. Той каза още, че няма намерение да търси убежище в Белгия. Пучдемон добави, че е пристигнал в Брюксел, „за да говори с Европа“.

Той уточни, че правителството на Каталуня ще приеме резултатите от предсрочните избори на 21 декември.

В същото време испанският конституционен съд съобщи, че отменя декларацията за независимост региона. Според съдебни източници, на пленарно заседание документът е бил временно спрян като последната поредица от мерки от страна на Мадрид за осуетяване сепаратистките действия на Каталуния.

- реклама -