Ердоган
Ердоган и Путин на форума на Г-20 в Анталия - 11 ноември 2015 г.

ТАСС: Ердоган се извини на Путин за сваления руски самолет

Турският президент Реджеп Ердоган се е извинил писмено на президента на Русия Владимир Путин за свалянето на руския самолет и гибелта на руския пилот на Су-24.

Това съобщи пред журналисти говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от агенция ТАСС.

Специално писмо

Според Песков, в президентството на Руската федерация е получено писмо от президента на Турция Ердоган, в което турският лидер изразява своята заинтересованост за разрешаване на проблема, свързан с гибелта на руския военен самолет.

„В посланието си ръководителят на турската държава изразява съчувствие и дълбоки съболезнования на близките на загиналия руски пилот и казва „съжалявам”, допълни Песков.

Съдбата на загиналия пилот

Руската агенция ТАСС цитира още откъси от писмото, според които турската страна „пое всички рискове и положи огромни усилия“ да прибере тялото на руския пилот от „сирийските опозиционери“ и да го докара в Турция. „Организацията на процедурите преди погребението бе проведена в съответствие с религиозните и военни правила. Цялата работа е извършена на ниво, достойно за турско-руските отношения“.

Разследването продължава

Според ТАСС, в момента по случая се води разследване срещу гражданин на Турция, който е свързван със смъртта на руския пилот.
Засега информацията на ТАСС не е потвърдена официално от Анкара.
- реклама -