Тържествено шествие в София за Деня на българската азбука, просвета и култура (Снимки)

Тържествено шествие в София за Деня на българската азбука, просвета и култура.

С много поздравления, музика, стихове и цветове София чества Деня на светите братя Кирил и

Методий и българската азбука. Традиционно шествие премина през улиците на столицата и стигна до кулминационната си точка – Националата библиотека.

Президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев и кметът на София Васил Терзиев

поведоха шествието, в което се включиха стотици ученици, учители, предователи, представители на

науката и изкуството, софиянци, както и гости на града.

Към шествието се присъединиха и учените от БАН, когато то стигна сградата на Академията.

„Нашата просвета, вяра и култура съградиха България като държава на духа и съхраниха народа ни. 24 май отново ни събира вдъхновени от примера, водени от нашия народ с корени, но и бъдеще”, каза Радев в словото си по случай празника на българската азбука и култура.

Държавният глава припомни, че има книги, които могат да наелектрезират един народ.

Сред тях са „История славянобългарска“ и „Рибният буквар“.

„Нашите предци благодарение на тези първи книги съградиха европейска държава с най-модерни образователни институции“, добави Радев.

Той подчерта, че не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим потенциала на нашите учени и изследователи. Така той коментира създалата се ситуация в последните дни, при които родните университети заплашиха, че няма да отворят врати, ако не получат достойно финансиране. „Бяхме изправени пред ситуация нашите университети да затворят. Надявам се да чуем техния призив за бъдещето на българската наука и образование и ще потърсим устойчиви решения“, призова президентът.

Той припомни и думите на големия български просветител Григор Пърличев, че „учението крепи царството“. „Нека помним, че достойнството на едно общество е в пряка връзка с неговото отношение към знанието. Само който знае цената на невежеството, може да се страхува от незнанието“, каза Радев.

„Върви народе възродени, с книжовността, таз сила нова, съдбините си ти поднови! Честит празник!“. Това послание отправи пък служебният министър-председател Димитър Главчев към всички граждани навръх 24 май. Според него по-водещо от светлия празник на писмеността и културата няма.

Кметът Терзиев заяви: “Този ден е посветен на делото на светите братя Кирил и Методий. Днес е денят, в който отдаваме почит на нашите учители, тези които ни водят към знанието, което отваря пътя на неограничените възможности. Днес е денят в конто се гордеем с нашата култура и народност!” Той отправи послание да продължаваме да се учим и да се развиваме, но и да пазим нашето наследство. “Нека този ден бъде изпълнен с радост и вдъхновение! Вие, дечица, обичайте книгите, четете и никога не спирайте да търсите знанието”, призова кметът на София.

- реклама -